Hlavní obsah

Zeman by zrušil koncesionářské poplatky pro ČT. Nelíbí se mu, jak funguje

• Aktualizováno
Právo, Novinky, zaš, jas

Prezident Miloš Zeman se v pátek na závěr návštěvy Plzeňského kraje vyslovil pro zrušení koncesionářských poplatků pro Českou televizi, která se podle něj stala „špatnou komerční televizí”. O poplatcích pro Český rozhlas Zeman nemluvil.

Foto: Jan Švábek, Právo

Prezident Miloš Zeman při debatě se studenty v Plzni

Článek

Podle prezidenta ČT „neplní svou veřejnoprávní funkci. Stala se nejen komerční televizí, ale dokonce špatnou komerční televizí”. Zeman zmínil, že na ČT2 rád sledoval například dokumentární pořady a nyní lituje, „co se s ČT2 děje”.

„Česká televize by neměla být hlásnou troubou jakékoliv politické strany, například TOP 09,” dodal Zeman. Podle názoru většiny lidí prý ČT nepřináší vyvážené a objektivní zpravodajství.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Komu se program nelíbí, nemusel by platit

Návrh zákona o zrušení koncesionářských poplatků, který podle Zemanových slov připravují někteří senátoři napříč politickým spektrem, prezident považuje za rozumný. Znamenal by totiž podle něj stejnou startovací čáru pro všechny televize. Za návrhem stojí šéf Strany práv občanů Jan Veleba.

Za nejvhodnější variantu „zrušení“ koncesionářských poplatků Zeman označil tzv. asignační model.

„To znamená, aby to nebylo chápáno jako nové populistické gesto, zrušíme třicetikorunové zdravotní poplatky a zrušíme dohromady 180 korun za rozhlas a televizi, že komu se model České televize nelíbí a nechce platit koncesionářské poplatky, nechť tuto částku odevzdá na veřejně prospěšné účely, ať už v oblasti zdravotnictví, školství, sociální péče a tak dále,“ uvedl na závěr Zeman.

Koncesionářské poplatky platí majitelé rozhlasových a televizních  přijímačů Českému rozhlasu (45 korun měsíčně) a ČT (135 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám