Hlavní obsah

Jsme příliš benevolentní k bláznům, řekl Zeman k tragédii v Uherském Brodě

– Kralovice
Právo, Jan Švábek

Prezident Miloš Zeman v pátek promluvil o únorové tragédii v Uherském Brodě. Někdy jsme příliš benevolentní k bláznům, řekl při besedě s lidmi v Kralovicích na severním Plzeňsku, kam zavítal během své návštěvy kraje.

Jsme příliš benevolentní k bláznům, řekl Zeman k tragédii v Uherském BroděVideo: Jan Švábek , Právo

 
Článek

Na neštěstí v Uherském Brodě, kde muž zastřelil osm lidí a poté sebe, ale také na výbuch muničního skladu ve Vrběticích, se Zemana zeptal jeden z místních obyvatel. Ten události dával do kontextu s osobou ministra vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), kterého během své otázky zkritizoval. „Jeho podřízení se bojí učinit zásah v restauraci na rozdíl od studenta, který za své spolužačky položil život,“ uvedl mimo jiné muž.

„Pokud jde o poslední masovou vraždu v Uherském Brodě, já u toho nebyl. Ale říkal jsem si dvě věci. Za prvé, někdy jsme příliš benevolentní k bláznům. Pouštíme je z psychiatrické léčebny zbytečně brzy a pak je Žďár nad Sázavou, nebo je do psychiatrické léčebny neposíláme a pak je to Uherský Brod. V tom bych viděl podstatu věci,“ odpověděl Zeman.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve Žďáru nad Sázavou 26letá žena loni v listopadu ubodala v místní škole studenta a zranila další dvě studentky a policistu při zásahu. V únoru v Uherském Brodě 63letý muž zastřelil osm osob v místní restauraci a následně spáchal sebevraždu.

Přátelé a spolužáci se naposledy loučili s šestnáctiletým PetremVideo: Novinky

Licenci k obchodu s municí dostane kdekdo

Za jednu z příčin výbuchu muničního skladu ve Vrběticích Zeman označil lehkomyslné vydávání licencí.

„Vydáváme licence firmám, které obchodují se zbrojařským materiálem, (bez toho) abychom si vůbec prověřili, jestli ty firmy jsou nebo nejsou důvěryhodné, jestli jsou nebo nejsou vedeny zločinci, a samozřejmě jak mají materiál uskladněný. Základní problém začíná u lehkomyslného vydávání licencí,“ uvedla hlava státu.

Chovanec zajistil repatriace krajanů

Chovancovo jméno Zeman přímo zmínil pouze v případě Ukrajiny. „Zastal bych se Milana Chovance v jedné konkrétní věci. Byl to právě on, kdo proti odporu nejmenovaných členů vlády prosadil repatriaci ukrajinských Čechů. Právě proto s ním budu ukrajinské Čechy vítat na letišti. Milan Chovanec v této konkrétní věci zasáhl dobře,“ uvedl Zeman.

V souvislosti s volyňskými Čechy se prezident také opřel do českého velvyslance na Ukrajině. „Měli jsme tam geniálního velvyslance, který tvrdil, že o repatriaci žádají pouze čtyři rodiny. No a ono přiletí 150 lidí. Takže podle velvyslance má ukrajinsko-česká rodina průměrně čtyřicet členů,“ řekl Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám