Hlavní obsah

Zeman se opřel do Singra, kroky ČNB prý napraví nový guvernér

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Novinky, Jan Švábek

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Plzeňského kraje opakovaně zkritizoval kroky České národní banky (ČNB). Při čtvrteční návštěvě podniku Evobus v Holýšově se nepřímo opřel do stávajícího guvernéra ČNB Miroslava Singra s tím, že za rok bude jmenovat nástupce, který jeho kroky napraví.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Plzeňského kraje

Článek

Zeman kritiku pronesl při odpovědi na dotaz jednoho ze zaměstnanců firmy, který vyslovil obavy ohledně nízkých důchodů po přijetí eura. „Nebudou ani k žití, ani k bytí,“ řekl muž.

„Prezident nemůže odvolat bankovní radu, ale po vypršení mandátu může jmenovat její členy. Za rok jmenuji nového guvernéra ČNB místo pana Singra, kterému končí mandát, a jmenuji také minimálně dva nové členy bankovní rady. Mohu vás ujistit, že to budou lidé, kteří napraví onen nesprávný krok ČNB, který naše úspory znehodnotil o 6 až 10 procent, pokud bychom je přepočítali na eura,“ řekl Zeman.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Není to poprvé, kdy se prezident ostře vyjádřil na adresu ČNB. Například v únoru při diskusi se zastupiteli Královéhradeckého kraje řekl, že nepočítá s tím, že by do bankovní rady ČNB jmenoval lidi podporující devalvaci koruny.

Avizoval také, že v radě chce mít bankéře, kteří jsou pro příjetí eura. Koruna tehdy na jeho slova krátkodobě reagovala posílením k euru téměř o padesát haléřů.

Při čtvrteční návštěvě podniku v Holýšově Zeman také minutou ticha uctil oběti střelby v Uherském Brodě. Ty si Česko připomnělo v poledne, když se rozezněly sirény a zvony na památku osmi zastřelených.

Reklama

Výběr článků

Načítám