Hlavní obsah

„Šmoulí dobrota“ po odvysílání reportáže na televizi Stream ze školní jídelny zmizela

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pořad A DOST! na internetové televizi Stream odvysílal minulý týden reportáž o šmoulím smetánku, který obsahuje barvivo brilantní modř. Tuto modrou dobrotu dostaly k obědu děti ve školní jídelně. Zmíněné barvivo jim však může poškodit zdraví. Dodavatel po odvysílání reportáže smetánek stáhl, produkci ukončuje také výrobce.

Modré zloVideo: Stream.cz

 
Článek

„Při výrobě produktu splňujeme požadovaný limit daný evropskou legislativou. I přesto jsme se rozhodli výrobu tohoto produktu ukončit,“ napsal v prohlášení jednatel firmy Net Plasy Robert Pospíšil.

Do školní jídelny dodala smetánky firma Alimpex Food a její marketingový manažer Martin Kincl Novinkám řekl: „Já bych k tomu osobně dodal následující: výrobek ukončujeme, aby již nadále nekazil jméno ostatních mléčných výrobků pod touto značkou.“

Může vyvolat i astma

Na šmoulí dobrotu upozornil student osmiletého gymnázia Vojta, který smetánek s názvem Veselá zvířátka dostal ve školní jídelně. „Když jsem si přečetl složení, zjistil jsem, že obsahuje brilantní modř. Našel jsem si, že je to barvivo škodlivé pro děti,“ popsal Vojta.

Brilantní modř neboli barvivo E 133 může dětem způsobit řadu zdravotních problémů, například hyperaktivitu či kopřivku. „U citlivých osob to může třeba vyvolat i astma, takže to rozhodně není nic dobrého,“ řekla pořadu A DOST! Hana Střítecká ze sdružení Zdravá potravina.

Barvivo, se kterým se také můžete setkat pod názvem potravinářská modř dvě, se vyrábí z uhelného dehtu. Studie prováděné na krysách dokonce zjistily výskyt zhoubných nádorů v místě injekčního vpichu nebo po požití.

„Pro nejmladší spotřebitele“

Firma Alimpex Food však ve svých tiskových zprávách své zboží propagovala a nabádala k tomu, že správná životospráva by se neměla opomíjet – hlavně u těch nejmenších.

„Výrobky značky Veselá zvířátka jsou naší novinkou, která je určena zejména nejmladším spotřebitelům. Mléčné nápoje i smetanové krémy jsou vyrobeny z poctivého a kvalitního mléka,“ psalo se v tiskové zprávě.

Podle firmy je někdy těžké zajistit optimální a vyváženou stravu, důslednost se však prý vyplácí. „Ať už dětem připravujeme svačinku doma, do školy, nebo na výlet, nikdy nezapomínejme na jejich zdraví,“ nabádal Alimpex Food.

„Výrobce uváděl, že tento krém je lahodná pochoutka pro děti plná zdraví, že je to zdroj vápníku a důležitých minerálů. Nevím, jestli je tedy brilantní modř pro děti zdravá a zda by to mělo být prezentováno jako zdravá pochoutka,“ myslí si Vojta.

Nebezpečné kombinace

Do výrobků se může brilantní modři přidávat až 290 miligramů na kilogram. Bezpečná doporučená dávka je však mezi nulou až 12 miligramy na kilogram váhy člověka. Jeden kelímek Veselých zvířátek s gramáží 80 gramů obsahoval podle výrobce 7,68 miligramu barviva.

„Takže když si dítě dá jednu nebo dvě takové modré dobrůtky a k tomu přidá nějakou obarvenou červenou limonádu, která bude také obsahovat takzvaná azobarviva, dostane se nad tu doporučenou dávku,“ sdělila Střítecká. Dodala, že potom může nastat situace, kdy bude dítě trpět nějakým problémem s hyperaktivitou.

Výhodná cenová nabídka

Brilantní modř však nebyla jediným problémem této pochoutky. „Člověk by předpokládal, že smetanový výrobek se bude skládat hlavně ze smetany, mléka, jogurtu nebo tvarohu. Místo toho obsahuje velké množství zahušťovadel, modifikovaný škrob, karubin a xantalovou gumu,“ řekla Střítecká. Podle ní se sice nejedná o úplně umělé věci, každopádně je to náhrada základní složky.

Vedoucí školní jídelny pražského Gymnázia Opatov Zdena Klímová reportérům pořadu A DOST! řekla, že od firmy Alimpex Food dostala výhodnou cenovou nabídku, ale víckrát už výrobek nevezme.

„Byli jsme s tím velmi nespokojeni, ani mě nenapadlo, že to bude modré uvnitř. Myslela jsem, že je to pro děti, proto jsem smetánek vzala,“ vysvětlila.

Smetánek Veselá zvířátka však není zdaleka jediným případem. Nebezpečné mohou být například také barvené šťávy, do kterých se přidávají azobarviva, či potraviny, které obsahují konzervanty E 211 a E 202.

„To jsou látky, které jsou spojované jednak s poruchou chování, jednak mohou u citlivých osob vyvolat kopřivku, případně astma,“ uzavřela Střítecká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám