Hlavní obsah

V Česku se rozezní sirény na počest obětí z Uherského Brodu, rozhodla vláda

Novinky, val, jas
Praha
Aktualizováno

Po celé České republice se ve čtvrtek rozezní sirény na počest osmi lidí, kteří padli minulé úterý za oběť 63letému střelci v Uherském Brodě. Obvyklé sirény tentokrát nezazní ve středu coby prvním dni měsíce. Rozhodla o tom vláda.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

V Uherském Brodě lidé na památku obětem útoku v restauraci Družba zapalují svíčky.

Článek

S návrhem přišel ministr vnitra Milan Chovanec, v úterý jej posvětilo Generální ředitelství hasičského sboru, ve středu pak kabinet.

„Vláda dnes na svém jednání rozhodla o formě uctění památky osmi obětí, které si vyžádal útok v Uherském Brodu z minulého týdne. Ve čtvrtek 5. března 2015 se na celém území České republiky ve 12.00 po dobu dvou minut a dvaceti sekund rozezní sirény, které symbolicky připomenou mimořádně tragickou a smutnou událost. Vláda rovněž doporučila, aby se v tento čas rozezněly i zvony,” informoval mluvčí vlády Martin Ayrer.

„Zpráva o osmi zmařených lidských životech zasáhla minulý týden celou naši zemi. Celostátní symbolické uctění památky, o kterém dnes rozhodla vláda,

je také vyjádřením hluboké lítosti a sounáležitosti členů vlády s pozůstalými a rodinami obětí,“ komentoval to premiér Bohuslav Sobotka.

Obvykle jsou sirény ve středu

Zkoušky se provádějí zpravidla každou první středu v měsíci ve 12 hodin, kdy jsou spuštěny všechny sirény na našem území. Těch je více než pět tisíc a svým zvukem zasahují 85 procent obydleného území. Většina sirén je ovládána dálkově.

Pro zkoušku sirén se používá tzv. zkušební tón. Jedná se o táhlý nepřerušovaný tón sirény trvající 140 vteřin, který může být doplněn slovy „zkouška sirén”.

V uherskobrodské restauraci Družba minulé úterý zastřelil třiašedesátiletý muž osm lidí a následně spáchal sebevraždu. V tomto týdnu se konají pohřby obětí. Policie uvalila na vyšetřování případu informační embargo. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám