Hlavní obsah

Rodina pohřbila první oběť uherskobrodského střelce

Právo, ČTK, Aleš Fuksa
Uherský Brod
Aktualizováno

Příbuzní se v pondělí v Uherském Brodě naposledy rozloučili se ženou, která je jednou z osmi obětí střelby v restauraci Družba. Třiačtyřicetiletou servírku přišla vyprovodit na poslední cestu i řada obyvatel Uherského Brodu včetně vedení radnice.

BEZ KOMENTÁŘE: Pohřeb oběti střelby v Uherském BroděVideo: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

„Byla to příjemná a usměvavá holčina, která měla ráda život. Ze všech spolužáků jsem k ní měl nejblíže. Krásných vzpomínek na ni mám nejen já, ale i další spolužáci spoustu. Byla vždycky velmi oblíbená mez lidmi,“ uvedl čtyřiačtyřicetiletý Miroslav.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Na pohřeb přišlo mnoho lidí

Téměř půlhodinový obřad sledovali lidé i před plnou smuteční síní. Mluvčí při obřadu vzpomněla na období 15 let, během nichž zavražděná žena pracovala jako učitelka v mateřské škole, naposledy pro postižené děti. Poté změnila povolání a začala pracovat jako servírka, což se jí stalo osudným.

„Má žena se s ní a s její sestrou dobře znala. Byly kamarádky. Byla to normální pohodová holčina, která si nezasloužila takový konec,“ poznamenal muž středního věku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Všichni lidé se do obřadní síně nevešli

Rozloučení se účastnilo i kompletní vedení města. Podle místostarosty Jana Hrdého (ODS) navštíví i další obřady. „Je to obrovsky těžké pro nás všechny. Prvotní šok opadl a teď teprve všichni obyvatelé města pociťují tu obrovskou hrůzu a obrovskou bolest nad ztrátou našich spoluobčanů," uvedl Hrdý.

Sbírka přinesla už přes tři sta tisíc

Sbírka, kterou radnice vyhlásila na pomoc obětem, podle Hrdého k dnešku registruje 312 000 korun. Město navíc vyčlenilo půl miliónu korun ze svého rozpočtu. Rada města by podle místostarosty měla schvalovat první smlouvy, podle nichž by následně měly být peníze okamžitě vyplaceny.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Pohřeb v Uherském Brodu

Třiašedesátiletý vrah zastřelil minulé úterý v restauraci lidi ve věku 27 až 66 let a poté i sebe. K obětem neměl žádný bližší vztah. Jedna žena byla při střelbě zraněna. Jeden z hostů přežil masakr schovaný na toaletách restaurace.

Druhým východem uniklo z restaurace osm lidí včetně provozovatele podniku. Podle médií další tři lidé utekli předním východem. Policisté znají výsledky pitev, takže všech osm obětí střelby i střelec již mohou být pohřbeni.

Rodina útočníka vyjádřila soustrast pozůstalým obětí a uvedla, že se už léta se střelcem nestýkala. Střelba vyvolala diskusi o změnách v udělování zbrojních průkazů. Útočník střílel z legálně držených zbraní.

V tomto týdnu budou následovat pohřby s dalšími oběťmi tragédie z minulého úterý. V úterý 3. března se v Uherském Brodě uskuteční ekumenická bohoslužba za oběti masového vraha ve farním kostele, její začátek je v 18:30.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Pohřeb třiačtyřicetileté servírky z Uherského Brodu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám