Hlavní obsah

Zeman od roku 2003 ČSSD poškozoval, napsal Sobotka

– Praha

Od roku 2003 lze v politickém angažmá současného prezidenta Miloše Zemana pozorovat takové jednání, které poškozovalo sociální demokracii. Napsal to premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve své zprávě pro blížící se stranický sjezd.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka na společné tiskové konferenci.

Článek

„Změnu chování Miloše Zemana k vlastní straně lze pozorovat od jeho neúspěšné prezidentské volby v roce 2003," stojí ve zprávě, kterou bude schvalovat sjezd ČSSD v polovině měsíce. Zeman, který sociální demokracii řadu let vedl jako předseda, v roce 2003 prohrál v souboji o prezidentský post s Václavem Klausem, když pro něj nehlasovala ani řada členů jeho vlastní strany.

Sobotka míní, že by si příčiny výsledku tehdejší volby zasluhovaly bližší historickou analýzu. Přiznal však, že vinno je i tehdejší vedení soc. dem., které nebylo schopné se včas dohodnout na kandidátovi ČSSD. Zeman se však podle něj „v úsilí o podporu ČSSD pro svou prezidentskou kandidaturu dopustil řady chyb“.

Chybou podle něj bylo například odmítnutí kandidatury v prvním kole volby. Právě Sobotka byl podle médií jedním z těch, kteří pro Zemana nehlasovali.

Vyzdvihl také zásluhy

„Počínaje neúspěšnou prezidentskou volbou v roce 2003 lze v jeho dalším politickém angažmá pozorovat příklady jednání, které sociální demokracii poškozovaly," napsal dál současný šéf ČSSD. Poukázal například na vyjádření podpory ze strany Zemana dvojici poslanců ČSSD, Miloši Melčákovi a Michalu Pohankovi, kteří podle Sobotky za podivných okolností přeběhli a přidali se ke stovce poslanců ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, čímž umožnili vyslovení důvěry vládě Mirka Topolánka (ODS).

„V roce 2008 Miloš Zeman otevřeně podpořil kandidáta pravice Václava Klause na funkci prezidenta a několikrát veřejně vystoupil s kritikou Jana Švejnara podporovaného naší stranou," stojí také ve zprávě. Dále se v ní hovoří o vzniku Strany práv občanů (SPO), jejímž cílem bylo podle Sobotky také oslabit očekávané vítězství ČSSD v parlamentních volbách 2010.

Ve vztahu Zemana k sociální demokracii v dřívějších letech našel Sobotka ale i řadu pozitiv. Zeman, který ČSSD vedl v letech 1993 až 2001, podle premiéra učinil v devadesátých letech ze sociální demokracie respektovaného lídra v levé části politického spektra. „Zásluhy Miloše Zemana na úspěších strany v letech 1993–2002 jsou nezpochybnitelné," stojí v jeho zprávě.

Reklama

Výběr článků

Načítám