Hlavní obsah

Ovčáček stále hledá Peroutkův článek o Hitlerovi. Není to soutěž v rychlosti, řekl

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v neděli v České televizi řekl, že během svého hledání článku od Ferdinanda Peroutky v časopise Přítomnost pročítá jeden dva články každý víkend. Na výtky, že jiným lidem trvalo prostudování textů od Peroutky v Přítomnosti řádově hodiny, namítl, že dohledává i související literaturu a nejde o žádnou soutěž v rychlosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček

Článek

Ovčáček už dříve uvedl, že byl pověřen prezidentem, aby dohledal text s titulek Hitler je gentleman, který měl vyjít právě v Přítomnosti. Je o tom přesvědčen prezident Miloš Zeman, který titulkem článku operoval v projevu k připomenutí osvobození koncentračního tábora Osvětim.

Proti jeho slovům se ohradili Peroutkovi potomci. Zeman tvrdí, že jej viděl v 60. letech, když studoval texty v Národní knihovně, a trvá na jeho existenci, ačkoliv mnoho lidí všechny Peroutkovy texty z té doby prošlo a nikdo zmíněný článek nenašel.

Hledání jim trvalo několik hodin, Ovčáček hledá už několik týdnů. „Není to soutěž v rychlosti, ale v přesnosti a pečlivosti,” řekl. Současně odmítl, že by mu hledání mělo trvat ještě dalších několik měsíců.

Česká televize uvedla, že téměř okamžitě jde v historických článcích spojení Hitler je gentleman najít. Je součástí článku v časopise Svět ze září 1942, který toto spojení  citoval s odkazem na přednášku geologa Waltera Bergmana v Los Angeles.

Ovčáček řekl, že si nemyslí, že Zeman v Národní knihovně pročítal časopis Svět.

Časopis vycházel ve Zlíně a byl jedním z tzv. baťovských časopisů. Moderátor připomenul, že Zeman dříve říkal, že se o baťovské období zajímal.

Reklama

Související témata:

Související články

KOMENTÁŘ: Chudák pan Ovčáček - Jiří Pehe

Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta Miloše Zemana, to vskutku nemá lehké. Dříve jen občasně, nyní už téměř každý den musí „vysvětlovat“ nebo „uvádět na pravou...

Výběr článků

Načítám