Hlavní obsah

Pokud policie v Brodu selhala, budou vyvozeny důsledky, řekl Chovanec

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v neděli ve vysílání televize Prima hájil zásah policistů proti muži, který v úterý v Uherském Brodu zastřelil osm lidí. Ministr se ohradil proti různým spekulacím, které se postupně objevují a vyzval veřejnost, aby vyčkala na výsledky vyšetřování které provádí policie i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

„Lidé byli v šoku, v první hodině policisté informace neměli,” uvedl Chovanec k výpovědím svědků, kteří  v dalších dnech po střelbě uvedli, že policisté zasáhli pozdě. Policistů se zastal i krajský policejní šéf Jaromír Tkadleček.

„My jsme v té době nevěděli, zda jsou tam přeživší. Pokud se ukáže fatální selhání policie, budou vyvozeny důsledky,” zdůraznil ministr.

Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové) poukazoval na skutečnost, že zasahující hlídka mohla jednat v rozporu s policejní metodikou, která zásah proti „aktivnímu střelci” popisuje.

Gazdík se pozastavil rovněž na tím, že střelci nebyl odebrán zbrojní průkaz v okamžiku, kdy bylo navrženo, aby podstoupil vyšetření u psychiatra.

Chovanec připomněl, že legislativa podobný postup neumožňuje a k odebrání zbrojního průkazu musí proběhnout standardní správní řízení. Připomněl rovněž, že souhlasné stanovisko k opětovnému vydání průkazu vydala i obec, třebaže městská policie s ním a jeho manželkou řešila konflikty.

Excesům nelze zabránit

„Pokud se najde šílený střelec, který získá zbraň a jde vraždit, tak předjímat tyto útoky složité. Excesům nelze zabránit,” připomněl Chovanec.

„Policisté berou 6000 korun rizikový příplatek, po deseti letech mají nárok na výsluhy a každý z nich slibuje, že do toho půjde,” rozhořčil se Gazdík nad zákrokem.

Chovanec zopakoval, že bez vyšetření nehodlá na policisty házet špínu a odmítl politizaci debaty.

Reklama

Výběr článků

Načítám