Hlavní obsah

Po střelci zůstal značný majetek, oběti na něj nedosáhnou

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli po sobě masový vrah Zdeněk Kovář (63) zanechal značný majetek včetně nemovitostí, jeho oběti z něj neuvidí ani korunu. Nárok na odškodnění by pozůstalí vůči pachateli mohli vznést, jedině kdyby přežil.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Pietní místo u restaurace Družba

Článek

„Případ bude odložen, tím pádem nebude existovat žádné rozhodnutí o vině. Pachatel je mrtev a nelze vést trestní stíhání proti zemřelému. Stejně tak nebude proti komu uplatnit nárok,“ řekl Právu advokát Jaroslav Ortman.

Kovářův majetek se stane předmětem dědického řízení a získá ho manželka se synem. I kdyby byla psychicky nemocná žena zcela nebo částečně zbavena svéprávnosti, s jejím jměním bude nakládat soudem určený zmocněnec.

Mohou zkusit ministerský fond

„Jiná věc by byla, kdyby manželka byla spolupachatelkou třeba proto, že manžela poslala ty lidi zabít. Pak by mohli odškodnění uplatňovat na ní. Tak to ale asi nebylo,“ nabídl hypotetickou variantu teplický soudce Miroslav Čapek.

Teoretickou cestu k odškodnění – ovšem z veřejných prostředků – by podle něj nabízela pozůstalým i přeživším obětem občanskoprávní žaloba na stát. „Mohli by vyslovit domněnku, že došlo k nesprávnému úřednímu postupu policie, pokud se týká vydání zbrojního průkazu. Pochybuji ale, že by unesli důkazní břemeno,“ podotkl soudce Čapek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Střelec z Uherského Brodu nevycházel moc ven, problémy dělala spíš jeho manželka, uvedla sousedkaVideo: Reuters

Pozůstalí mohou požádat také o odškodnění z fondu pro oběti trestné činnosti, který spravuje ministerstvo spravedlnosti. Ačkoli i zde uplatňují nárok zpravidla oběti pachatelů, kteří byli odsouzeni. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová nicméně tuto možnost připouští.

„Oběť trestného činu či pozůstalí mohou požádat stát o peněžitou pomoc podle zákona o obětech trestných činů. Podává se na ministerstvo spravedlnosti,“ potvrdila Hrochová.

Paušální pomoc

Paušální peněžitá pomoc, je-li přiznána, činí u rodičů, dětí a partnera oběti 200 tisíc, u sourozenců 175 tisíc korun. Maximální výše však činí 600 tisíc, takže když je pozůstalých víc, musí se o peníze podělit.

Veřejná sbírka
Na pomoc pozůstalým osmi zastřelených obětí vyčlenilo zastupitelstvo Uherského Brodu celkovou částku 500 tisíc korun a vyhlásilo veřejnou sbírku. Lidé v ní mohou přispívat na účet číslo 6373262/0800.

Soustrast pozůstalým

Peníze z dědictví po Zdeňku Kovářovi by mohli samozřejmě příbuzní věnovat jeho obětem dobrovolně jako výraz účasti s jejich utrpením. Na toto téma však nikdo z příbuzných zatím nepromluvil.

Rodina vydala v pátek prohlášení, v němž vyjadřuje pozůstalým soustrast. „Zdeňka jsme naposledy viděli před dvanácti lety na pohřbu našeho otce. Přestal se s námi stýkat a jakýkoliv kontakt odmítal. Přišel o práci a uzavřel se do sebe. O jeho životě jsme nevěděli nic,“ napsali příbuzní do stručného textu podepsaného „Rodina Kovářova“. [celá zpráva]

Závěrem se v něm obracejí na média s žádostí, aby se nepokoušela rodinu kontaktovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám