Hlavní obsah

Dohoda o platech rozeslána, soudci ji mohou podepisovat

Právo, Radim Vaculík

V těchto dnech ministerstvo spravedlnosti rozesílá šéfům všech krajských, vrchních a nejvyšších soudů i státních zastupitelství finální verzi dohody mezi vládou a zástupci justice o doplacení špatně vypočítaných mezd všech soudců a žalobců.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ti už tak mohou začít zmíněnou dohodu podepisovat. Stát by to mělo vyjít na zhruba 1,2 miliardy korun, přičemž ale podle rozhodnutí Nejvyššího soudu hrozilo doplacení až pěti miliard.

Podle odhadů šéfů soudů by dokument mohlo podepsat až devadesát procent mužů a žen v taláru.

Součástí konečné a vládou posvěcené verze dohody však není některými soudci požadované prohlášení kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), že justice ustoupila pro dobro společnosti a svým krokem ušetří státu více než čtyři miliardy z rozpočtu.

Doufám, že tím budu odcházet s dobrým pocitem, že jsem ušetřila ze státních prostředků až čtyři miliardy korun
končící ministryně spravedlnosti Helena Válková

„Vláda přijala určité usnesení s danými mantinely a připomínky tohoto typu jsem tam nemohla zapracovat, protože by to šlo nad rámec onoho usnesení, a to by spadla celá dohoda,“ řekla ve čtvrtek Právu ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

Unie souhlasila

Ostatně ani stavovská organizace Soudcovská unie požadavek na vydání prohlášení o ústupku pro dobro společnosti v rámci dohody o narovnání nevznesla, jak ve čtvrtek Právu potvrdila její prezidentka Daniela Zemanová.

„Soudci jsou praktičtí lidé a právníci a v dohodě, která se týká právního vypořádání nároků, takováto filozofická věta nemá žádné právní důsledky a do těch dohod nepatří,“ míní Zemanová.

Jak ve čtvrtek Právu upřesnila ministryně, konečný návrh dohody ministerstvo nejprve před týdnem rozeslalo k připomínkám napříč českou justicí, na které měli soudci a státní zástupci čas do středy.

Některé z nich, jež nechtěla Válková ve čtvrtek komentovat, ještě ministerstvo do dohody zapracovalo, jiné naopak odmítlo, protože by opět přesahovaly mantinely dané usnesením vlády.

Dramatické jednání kabinetu

„Během čtvrtečního dopoledne se dal ten návrh dohody o narovnání do opravdu závěrečné podoby a s mým dopisem a pokynem, aby tuto dohodu považovali za finální a začali projednávat vedoucí funkcionáři justice, bude odeslán v průběhu čtvrtečního odpoledne či pátečního rána,“ upřesnila Válková.

Podle svých slov tak splnila úkol od premiéra Sobotky, že se s tím do konce února vypořádá. „Doufám, že tím budu odcházet s dobrým pocitem, že jsem ušetřila ze státních prostředků až čtyři miliardy korun. Troufnu si být neskromná: kdo z ministrů se tím může pochlubit,“ uvedla Válková.

Připustila, že už předchozí vyjednávání o dohodě přímo na zasedání vlády bylo „velmi dramatické a dvakrát přerušené“.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

„Prošlo to opravdu o jeden hlas, takže si myslím, že cokoli by tu dohodu ohrozilo v té podobě, která je v rámci vládního usnesení, by ohrozilo celý projekt i narovnání do budoucna,“ poznamenala ministryně, která své křeslo opustí oficiálně v sobotu.

Vláda dohodu navrženou ministryní spravedlnosti Válkovou schválila před dvěma týdny těsně devíti hlasy, čtyři byli nepřítomni a čtyři – šéf financí Andrej Babiš, ministr životního prostředí Richard Brabec (oba ANO), ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) a ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) – se zdrželi.

Reklama

Výběr článků

Načítám