Hlavní obsah

Bývalý šéf Vězeňské služby dostane čtvrt miliónu za nezákonné stíhání

Někdejší náměstek na ministerstvu spravedlnosti František Steiner a bývalý šéf Vězeňské služby Luděk Kula dostanou od ministerstva spravedlnosti celkem 600 000 korun za nezákonné stíhání. Oba muži mu čelili v souvislosti s údajně nevýhodným nákupem budovy někdejšího kněžského semináře ve Vidnavě. V pátek o tom informoval Jiří Hovorka z tiskového odboru resortu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Exředitel Vězeňské služby ČR Luděk Kula

Článek

Kula, který požadoval více než tři milióny korun, dostane 249 000 korun, Steiner, jenž si nárokoval přes milión, získá 350 000 korun.

V rozsáhlém objektu měl původně vzniknout detenční ústav. Vězeňská služba jej zakoupila před sedmi lety – tedy za ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila – za 29 miliónů korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle policistů Kula a Pospíšilův náměstek Steiner věděli, že objekt je pro detenční ústav naprosto nevhodný. Stíhání dvojice však nakonec loni zrušil státní zástupce.

Mohou se obrátit na soud

Kulovi, který loni krátce působil jako poradce ministerstva, nyní ministerstvo přiznalo 161 000 a Steinerovi 168 000 korun jako zadostiučinění za nemajetkovou újmu způsobenou trestním stíháním. Za náklady vynaložené na svou obhajobu pak Kula dostane 87 575 Kč a Steiner 181 440 Kč. Se zbytkem svých nároků se oba muži mohou obrátit na soud.

Plány na vznik věznice a detenčního ústavu ve Vidnavě ztroskotaly kvůli nákladné rekonstrukci i předloňské amnestii, která snížila počet vězňů. Stát se nyní zakoupeného kněžského semináře marně snaží zbavit jakožto nepotřebného majetku. Jeho cena přitom klesla na necelou třetinu částky, za kterou jej Vězeňská služba koupila. Podle starosty Vidnavy se areál bude vzhledem ke svému stavu těžko prodávat i za nižší cenu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám