Hlavní obsah

Smrt abstinentům a vegetariánům? Zeman tím myslel Hitlera, hájí ho Ovčáček

– Praha
Novinky, Václav Lang

S překvapivým vysvětlením prezidentova posledního výroku přišel hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Nedávný Zemanův apel: Smrt abstinentům a vegetariánům podle Ovčáčka mířil ve skutečnosti na Adolfa Hitlera, který byl vegetariánem a abstinentem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman ve středu předal plakety vinařům, kteří uspěli v soutěži Salon vín.

Článek

Ovčáček takto odpověděl na dotaz jednoho z občanů, kterého se Zemanova slova dotkla. „Promiňte, že vás obtěžuji při vaší nelehké práci, ale odpověď na tuto otázku je pro mne důležitá – můj syn spadá do jedné z těchto skupin, takže mne pochopitelně zajímá, zda může být jeho život v ohrožení,“ zdůvodnil pisatel Ovčáčkovi, proč mu píše.

Foto: repro Facebook

Odpověď hradního mluvčího vyvěsil autor dopisu Jan Koláček na Facebooku.

„Pan prezident měl v tu chvíli na mysli jednoho masového vraha, který byl zapřisáhlým vegetariánem, abstinentem a nekuřákem,“ vysvětlil v odpovědi Ovčáček Zemanova slova.

„Tuto odpověď potvrzuji,“ napsal pak Ovčáček bez dalších podrobností Novinkám na dotaz, zda se skutečně jedná o jeho slova.

Druhák se prodá Pražákům

Koláček se jej v dopise ptal, zda Zeman skutečně pronesl zmíněnou výzvu. „Pokud ano, měl na mysli ty občany, kteří jsou zároveň vegetariáni a abstinenti, anebo ty, kteří jsou buď abstinenty, (a)nebo vegetariány,“ dotazoval se také mluvčího.

Ovčáčkova odpověď ale Koláčka podle serveru Idnes.cz příliš nenadchla: „Myslím, že takové vysvětlení opět pouze dodatečně zmírňuje lapsus prezidenta, které jsou v poslední době bohužel příliš časté.“

Zeman utrousil zmíněnou poznámku ve středu na Pražském hradě při oceňování vinařů v soutěži Salon vín. Při společném fotografování také řekl, že víno je nejkrásnější nápoj a člověk, který nikdy nenavštívil vinný sklípek a neslyšel cimbálovou muziku, není plnohodnotným člověkem. Pokud se víno nevyrábí srdcem, vznikne „druhák”, který se prodá Pražákům, přisadila si ještě hlava státu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám