Hlavní obsah

Aprílové počasí vystřídá příští týden razantní ochlazení

Novinky, jas

V závěru týdne se dočkáme aprílového počasí s rychlým střídáním oblačnosti i příjemných teplot, které se v neděli budou šplhat až k devíti stupňům Celsia. Podobný charakter si počasí udrží i na počátku příštího týdne, pak by se mělo dostavit výrazné ochlazení, které by mohlo přinést sněžení i do nížin. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Zatímco v pátek bude v Čechách zprvu jen minimum oblačnosti, na Moravě a ve Slezsku bude převládat oblačno či zataženo s možností slabého deště. V průběhu dne se od západu bude zatahovat a večer se místy objeví déšť.

Zatažená obloha vydrží i v sobotu. Občasný déšť doplní v polohách nad 600 metrů sněžení. Od západu však bude v průběhu dne ubývat oblačnosti a srážky budou ustávat. Ranní minima budou kolísat mezi dvěma a minus dvěma stupni, a není proto vyloučena tvorba náledí. Přes den se rtuť vyšplhá na čtyři až osm stupňů.

Neděle bude zpočátku naopak slunečná. „Převládat bude jasno či polojasno s odpoledními maximy mezi pěti a devíti stupni,” uvedla Honsová. Ráno při zmenšené oblačnosti budou teploty klesat na minus jeden až minus pět stupňů. V průběhu dne začne oblačnosti opět přibývat a dostaví se i srážky.

„Teplotní průměry budou odpovídat zhruba polovině března,” doplnila Honsová.

Ještě v pondělí by se denní maxima měla pohybovat mezi šesti a deseti stupni, ranní minima pak kolem nuly. Ochladit by se mělo v úterý, kdy přibude oblačnosti i srážek, které mohou být v polohách nad 400 metrů sněhové.

V dalších dnech nyní modely avizují další pokles teplot a koncem týdne bychom se opět mohli dočkat ledových dnů, při nichž se teplota nedostane nad bod mrazu. Meteorologové však budou předpověď dále upřesňovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám