Hlavní obsah

Babiš chce dál vládnout finančním zpravodajcům

Právo, Jindřich Ginter

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nekompromisně trvá na tom, aby Finanční analytický útvar ministerstva financí (FAÚ), který je de facto finanční zpravodajskou službou, zůstal pod ním. Nehodlá ani ustoupit opozičním poslancům, kteří prosazují, aby šéfa FAÚ napříště neměl jmenovat sám ministr financí, ale musela tak činit celá vláda, a aby byl povinen se zpovídat před stálou parlamentní komisí či podvýborem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Návrh poslance Petra Fialy (ODS) na novelizaci zákona o opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, z něhož tyto záměry vyplývají, se ve středu opět dostal na přetřes v rozpočtovém výboru.

„Vláda nepovažuje za vhodné, aby novela upravovala vnitřní poměry ministerstva financí v době, kdy je zde služební zákon. Nebráníme se ale posílené spolupráci s parlamentem a informování výboru či podvýboru,“ zopakoval poslancům Babišův náměstek Jan Gregor.

„Jaká posílená spolupráce? O čem to mluvíte? S parlamentem se nespolupracuje, tomu se podle ústavy zodpovídáte! Tady jde o to, kdo hlídá hlídače, kterým FAÚ nepochybně je. Já ten odpor vlády nechápu, vždyť ta jednání by byla v neveřejném režimu,“ reagoval poslanec Zbyněk Stanjura (ODS).

Kalousek: Jsou jako BIS

„Argumenty vlády jsou scestné. Ředitele finanční správy a celníků jmenuje vláda podle speciálních zákonů, a tak je úplně logické, že ve stejném duchu by měl být jmenován i ředitel FAÚ. Vzhledem k tomu, že se jedná o zpravodajskou jednotku, tak neexistuje žádný důvod, aby nad FAÚ neexistovala parlamentní kontrola, podobně jako nad BIS a vojenským zpravodajstvím,“ oponoval poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Náměstek Gregor ale před poslanci naznačil, že moc analytického odboru se démonizuje, a dodal, že se de iure nejedná o zpravodajskou službu.

Podle šéfa FAÚ Libora Kazdy nepracuje útvar v tak utajeném režimu jako třeba BIS, neboť tam mohou chodit návštěvy jako na každý jiný odbor. Tím u mnohých poslanců vyvolal úsměv. Není divu. V samotné výroční zprávě FAÚ za rok 2014 se uvádí, že „finanční analytický útvar ministerstva financí vznikl v roce 1996 jako takzvaná finanční zpravodajská jednotka“.

Vidí do velkých peněz

FAÚ sice nemá výslovně agenty v terénu, ale zhruba dvě desítky jeho specialistů disponují značnými pravomocemi a možnostmi tzv. od stolu. Například bez vědomí majitelů účtů mohou nahlížet do jejich kont a sledovat proudící podezřelé toky peněz, přičemž mohou, a také to čím dál hojněji dělají, iniciovat zmrazení těchto peněz. Lidově řečeno, FAÚ může komukoli koukat pod prsty a zjišťovat, kdo co provádí s velkými penězi.

Na druhou stranu ale lidé z FAÚ a ministerstva připouštějí, že podezřelých oblastí či činností je tolik, že nevědí, kam dříve skočit. „FAÚ velmi často odhaluje protiprávní aktivity spojené s daňovými úniky a nadměrnými odpočty DPH,“ zdůrazňuje ve své výroční zprávě.

Reklama

Výběr článků

Načítám