Hlavní obsah

Uherský Brod schválil pomoc pozůstalým až do výše půl miliónu korun

Právo, Novinky, lsi, alf
Uherský Brod
Aktualizováno

Městské zastupitelstvo Uherského Brodu ve středu schválilo poskytnutí finanční výpomoci pozůstalým po obětech, které v úterý v restauraci Družba zastřelil Zdeněk Kovář. Radu města zmocnilo zastupitelstvo k operativnímu vyplacení částky až do výše půl miliónu korun. Město to uvedlo na svých internetových stránkách.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Lidé vytvořili u restaurace pietní místo

Článek

„Nejedná se o částku konečnou. Jde o bezprostřední okamžitou pomoc pozůstalým,“ sdělil Právu místostarosta Uherského Brodu Jan Hrdý (ODS). Přiznal, že město stále nemá oficiální seznam obětí.

„Nicméně již teď máme určité indicie o některých pozůstalých, kteří pocházejí ze sociálně slabších poměrů. Za peníze mohou zabezpečit vše, co bude potřeba, od smutečních obřadů, pohřbů a dalších záležitostí, které budou nezbytně potřebovat,“ potvrdil místostarosta.

Vedení města se zároveň dohodlo s Policií České republiky, jakým způsobem budou tuto pomoc koordinovat. „Finanční pomoc bude zastřešovat a řídit její posttraumatický tým Oběť. Aby se naše role nezdvojovaly, oni budou pomoc řídit a nás budou vyzývat k tomu, co bude třeba,“ dodal Hrdý.

Zájemci mohou poslat peníze

Město také vyhlásilo veřejnou sbírku na pomoc pozůstalým. Zájemci mohou posílat na účet 6373262/0800, který město k této příležitosti založilo. Peníze mohou také předat v hotovosti do pokladny na radnici.

Sbírka bude ukončena k 30. dubnu 2015.

Střelbu v restauraci Družba v Uherském Brodě v úterý nepřežilo celkem osm lidí. Jedna žena byla při útoku s těžkými zraněními převezena do nemocnice v Uherském Hradišti. Nyní by již měla být mimo ohrožení života. Třiašedesátiletý útočník Zdeněk Kovář se poté sám zastřelil.

Reklama

Výběr článků

Načítám