Hlavní obsah

Starosta Uherského Brodu: Neřekl jsem nic, co by se už nevědělo

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL) Právu řekl, že nesdělil nic, co by už média dávno nevěděla. Vrah měl podle něj možnost sledovat televizi. Kunčar tak reagoval na slova ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) o údajné upovídanosti. Chovancovi vadí, že Kunčar mluvil o tom, že má zprostředkované informace o muži ukrytém na toaletě, ve chvíli, kdy byl střelec ještě naživu. Mohl tak ohrozit život schovaného muže.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar

Článek

Z vašeho pohledu došlo k nějakému pochybení policie?

Vnímal jsem minimální informovanost ze strany policie. Co ale musím vyzvednout, je okamžitý a bravurní zásah policistů z Uherského Hradiště a Uherského Brodu. Ti byli na místě jako první. A také městských policistů, kteří řídili dopravu a snažili se držet přihlížející v přiměřené vzdálenosti. Pachatel byl velmi nebezpečný a nikdo nevěděl, co se může stát.

Nejhorší je informační vakuum a na tom je potřeba do budoucna zapracovat. Je potřeba, aby alespoň vedení města bylo informováno dříve než novináři a přihlížející o tom, co se na území města děje. Na nás se logicky obracejí občané a všichni, kteří jsou v nejistotě.

Byl podle vás zákrok policistů, kteří se zásahovým komandem na pachatele vtrhli, proveden včas? Stalo se tak až o více než hodinu po střelbě.

Pravděpodobně už před třináctou hodinou bylo po všem. To znamená, že se jednalo ani ne tak o masakr, ale doslova o popravu těch, kteří byli v restauraci. Policie v daný okamžik udělala maximum, co bylo v jejích silách. Je těžké spekulovat o tom, jestli měl zásah proběhnout o hodinu dříve nebo kdy přesně. Myslím si, že kdyby přišel o hodinu dříve, tak by se většímu krveprolití nezabránilo.

Co říkáte na vyjádření ministra Chovance, který vás kritizuje za „upovídanost“?

Nesdělil jsem nic, co by už média dávno nevěděla. Ještě před mými slovy byly do médií promítány záběry zásahové jednotky u budovy. A i kdyby byla v restauraci puštěná televize, tak věděl zřejmě podrobně ze zpravodajství, co se v bezprostředním okolí restaurace děje.

Z hlediska krizového zákona jsem udělal maximum v tom, abych informoval obyvatele našeho města, aby se zdržovali v bezpečné vzdálenosti od této restaurace.

Co by se podle vás do budoucna mělo změnit?

Je otázka na kraj, případně na celostátní vedení policie, jak se do budoucna v těchto případech zachovat. Tak, aby probíhala například přímá komunikace mezi operačním důstojníkem a vedením města. Obdobná situace se stala nedávno ve Vrběticích na Zlínsku. Když vybuchly muniční sklady, starostové také nebyli informováni o tom, co se děje. Lidé se na ně v panice obraceli. Do budoucna je to třeba změnit.

Od koho k vám docházely informace?

Já jsem měl pouze kusé informace od městské policie a od lidí, kteří byli poblíž incidentu. Jedenkrát se mi podařilo spojit s velícím důstojníkem, ale ten samozřejmě neměl čas se mi věnovat. Očekával bych větší kontakt s krajem a s operačním střediskem policie. Bohužel žádný nepřišel.

Jaké jsou dnešní kroky vedení města v případu úterního řádění masového vraha?

Na radě jsme schválili vyčlenění zvláštních finančních prostředků tak, aby byla operativně poskytnuta peněžní pomoc pozůstalým. Bude se zřejmě jednat o stovky tisíc korun. Rozhodnutí musí ještě potvrdit zastupitelstvo, které mimořádně zasedne odpoledne. Vyhlásíme rovněž sbírku na pomoc obětem včerejšího masakru, což musí schválit kraj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám