Hlavní obsah

Chovanec kritizuje starostu Uherského Brodu, jeho upovídanost prý byla riziková

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se ohradil proti kritice ze strany starosty Uherského Brodu Patrika Kunčara (KDU-ČSL), který si stěžoval, že s ním policie nekomunikovala o incidentu, při němž 62letý muž zabil v restauraci osm lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ministr vnitra Chovanec a policejní prezident Tuhý na místě tragédie v Uherském BroděVideo: Reuters

 
Článek

„Jedním z rizik včerejšího policejního zásahu byla upovídanost pana starosty. Profesionální terorista by nad takovým online zdrojem zaplesal,” konstatoval ve středu dopoledne Chovanec na Twitteru v reakci na Kunčarova slova, že mu policie vytýkala jeho snahu o informování obyvatel města.

„Kdyby mě neinformovala městská policie a asistentka, jejíž manžel byl v restauraci na toaletě, tak bych byl poslední, kdo se dozvěděl, že v Uherském Brodě máme událost takového rozsahu,” uvedl starosta s tím, že se na něj obraceli příbuzní potenciálních obětí a on ještě ve středu neznal jména mrtvých. [celá zpráva]

Právě informace od asistentky mohla podle policie ohrozit muže ukrytého na toaletě. Podle zdroje ČTK bylo štěstí, že na místě činu neběžel přímý přenos ČT24, protože v době, kdy starosta mluvil o muži, který se skrýval, byl ještě pachatel naživu a ozbrojený uvnitř restaurace.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Starostova kritika se dotkla i policistů. Mluvčí Policejního prezidia Jana Macalíková připomněla, že v době zásahu nebyly žádné oficiální informace a v případě obětí policie standardně nejprve informuje jejich příbuzné.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar

Kunčar v úterý nejprve hovořil o tom, že útočník vpadl do restaurace a začal kolem sebe bezhlavě střílet. Když se objevila informace o osmi obětech, uvedl starosta, že se pachatel po útoku zastřelil.

„Dostávám informace pouze zprostředkované. Původce střelby je dle mých informací mrtev,” uvedl v úterý odpoledne Kunčar ve vysílání České televize. Starosta konstatoval, že první informaci měl od asistentky a posléze od městské policie. Od strážníků získával podle svých slov i podrobnosti o střelbě. Strážníci je znali, protože s policií spolupracovali. Po 16. hodině po skončení zásahu v restauraci konstatoval, že stále nemá informace přímo od policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám