Hlavní obsah

Chovanec pozval Babiše na projížďku obrněncem po vrbětickém areálu

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v úterý zareagoval na slova vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO), který uvedl, že si Chovanec z vrbětického skladu udělal „dojnou krávu”. Babiše pozval na společnou projížďku areálem, v němž loni vybuchly dva sklady s municí. Chovanec požaduje po vládě 43 miliónů na zvýšené náklady pro zasahující policisty a hasiče.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

"To není dojná kráva, to je kráva, která kulhá a má slintavku," uvedl Chovanec v České televizi. S Babišem si chce rozsah škod i současnou náročnou práci policistů, hasičů, pyrotechniků a vojáků prohlédnout zřejmě 5. března, a to v obrněném vozidle. Každopádně to mají stihnout během následujících 14 dnů, než bude o navýšení rozpočtu znovu jednat vláda.

"Jsme připraveni doložit každou korunu, kterou dostaneme, tak jak jsme to udělali už v minulém roce," zdůraznil Chovanec. Všichni, kdo kontrolují munici nebo střeží areál, pracují podle něj ve velmi nebezpečném prostředí a denně riskují zdraví i život. Navíc na zaplacení přesčasů mají zákonný nárok. Jeho žádost vládě je prý obdobná jako při povodních či jiných mimořádných situacích, které rozpočet vnitra také nemohl předem předvídat.

"Já samozřejmě hlídám peníze daňových poplatníků a bohužel ty Vrbětice, to vypadá, že to bude asi nejdražší sklad v Evropě nebo možná na světě," vysvětlil v pondělí Babiš, proč zatím nechce uvolnit další finance. Částky, které uvádí Chovanec, se mu prý nezdají. Připomněl, že už se kvůli výbuchům vydaly desítky miliónů. Chovanec má do 14 dnů připravit podrobnější analýzu.

Peníze půjdou na platy i potraviny

Jestli nakonec vláda peníze neuvolní, škrtne podle Chovance ministerstvo vnitra některé investice, aby mohlo dál financovat čištění areálu ve Vrběticích.

Peníze jsou určeny především na platy a odvody policistů, kteří se podílejí na likvidaci a převozu munice. Zbytek mimořádných výdajů se týká nákupu potravin, pohonných hmot či ochranných pomůcek. Policisté by také chtěli za předpokládanou cenu 2,5 miliónu nakoupit tři terénní auta, která potřebují k práci v okolí vrbětických skladů a teď jim chybějí.

Ve Vrběticích vybuchl loni v říjnu sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a v prosinci sklad 12 s 98 tunami vojenského materiálu. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Vyskladňování areálu začalo 2. února. Trvat by mělo několik měsíců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám