Hlavní obsah

Okamura prásknul dveřmi a odešel. Svůj Úsvit nezachránil

Novinky, Václav Lang
Praha

Dusná atmosféra provázela jednání celostátní konference hnutí Úsvit, která měla vyřešit rozkol mezi předsedou strany Tomiem Okamurou a většinou poslanců Úsvitu. Devítičlenný sbor se svému předsedovi vzepřel a vyzval ho, aby respektoval schválená pravidla, načež Okamura předčasně opustil jednání a novinářům řekl, že puč proti jeho osobě byl právě dokonán.

Foto: Novinky

Tomio Okamura

Článek

„Stranický puč byl dokonán. Kolegové převzali hnutí Úsvit a zakládají novou, svoji, jejich politickou stranu,“ informoval Okamura krátce poté, co v úterý po více než dvouhodinovém jednání svolanou konferenci opustil.

Ještě předtím se na několik minut zavřel v kanceláři se svým podporovatelem a někdejším šéfem poslaneckého klubu Radimem Fialou, jenž byl počátkem roku zbytkem klubu svržen a nahrazen Markem Černochem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Okamura vyzval ke složení mandátů

Okamura se omezil pouze na to, že přečetl prohlášení, které narychlo napsal propiskou na list papíru. „Vyzýváme, ať poslanci, kteří zakládají jinou politickou stranu, složí své poslanecké mandáty. A ti, kdo chtějí, ať si založí tedy novou jejich politickou stranu, ale ať nejdříve vystoupí z hnutí Úsvit,“ vzkázal kolegům, kteří podle něj zradili program hnutí.

Pět z devíti členů hnutí Úsvit, kteří se konference zúčastnili, totiž krátce předtím přehlasovali čtyři Okamurovy věrné a schválili usnesení, v němž předsedu hnutí vyzývají, aby respektoval rozhodnutí vedení klubu a vyjádřil podporu Marku Černochovi v integračním procesu s jinými politickými subjekty.

Podle Černocha spočívá jádro sporu v tom, že Okamura odmítal otevřít hnutí pro nové členy. Ten ale tvrdí opak, prý už před několika měsíci jako první podepsal změnu stanov, která by povolila nabírání nových členů.

Okamura svá slova dokládá i průběhem jednání konference, kdy členové nesouhlasili s navrhovaným přijetím poslance Jaroslava Holíka a Okamurova spolupracovníka Jaroslava Staníka.

Chtěl údajně změnit poměr hlasů

Mluvčí hnutí a zároveň člen předsednictva Úsvitu Jan Zilvar, který rovněž hlasoval proti Okamurovi, to ale vidí jinak. Okamura podle něj chtěl pouze zvrátit počty na konferenci ve svůj prospěch.

„Pan Okamura v rámci jednání konference požadoval přijetí svého asistenta Jaroslava Staníka a poslance pana Jaroslava Holíka s cílem manipulovat poměry pro hlasování uvnitř hnutí, protože, jak dobře víte, je nás devět a přijetím nových členů by bylo umožněno hlasování zvrátit,“ řekl Zilvar.

Konference tento návrh nepřijala. „Na to se pan předseda Okamura zvedl a konstatoval, cituji: ‚Převzali jste Úsvit, zakládáte novou politickou stranu, nechcete přijímat členy, kteří s námi pracují dlouho, proto s vámi nemohu dále spolupracovat a odcházím.‘ Pak šel za vámi (novináři),“ popsal mluvčí strany.

Budoucnost hnutí nejasná

„Musíme si teď spolu sednout, říct si, co se vlastně stalo. Odešli jsme z konference, protože máme problém s tím, že ti lidé nechtějí přijímat členy, že nechtějí dodržovat program, že chtějí zakládat novou stranu. Musíme si teď říct, co uděláme,“ komentoval průběh jednání Radim Fiala, Okamurův souputník.

O budoucnosti Úsvitu nemají vedle Okamury s Fialou jasno ani poslanci v čele s Markem Černochem. „Byli jsme sami v šoku, protože odchod pana Okamury byl signál, bylo to jasně připravené. Ani jsme nerozuměli, co na konci říkal. Teď teprve musíme zjistit, co se vlastně stalo, co tedy vlastně opravdu řekl nebo jaký byl celkový závěr té konference, a teprve pak budeme říkat, co bude dál,“ řekl Černoch.

Mandátu se prý poslanci nemíní vzdát, program podle Černocha nezradili. „Stojím si za tím, že jsme já ani kolegové poslanci nezradili program hnutí Úsvit, a v této chvíli rozhodně nebudeme skládat mandáty,“ prohlásil.

Poslanecký klub hnutí Úsvit podle něj nadále funguje. O situaci bude jednat odpoledne na svém jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám