Hlavní obsah

Nejštědřejšími ministry dopravy byli Slamečka a Bárta, na odměnách rozdali milióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo dopravy v úterý zveřejnilo výše platů a odměn, které v uplynulých pěti letech dostali vedoucí představitelé resortu. Seznam neuvádí konkrétní jména, jen funkce a částky. Z tabulky vyplývá, že na odměnách se nejméně šetřilo v letech 2010 a 2011, kdy se na postu ministra dopravy vystřídali Gustav Slamečka, Vít Bárta a Radek Šmerda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok

Článek

„Lidé mají mít možnost se podívat, jaké platy a odměny dostávají vedoucí zaměstnanci ministerstva dopravy. Stejně jako úřad vlády nebo některá další ministerstva zveřejňujeme, kolik peněz dostali za svou práci náměstci, vrchní ředitelé a ředitelů odborů,” okomentoval zveřejnění dat ministr Dan Ťok.

Kromě odměn placených ministerstvem dopravy obsahuje zveřejněný seznam také měsíční platy vedoucích pracovníků i odměny hrazené z operačního programu Doprava.

Ze seznamu ale nelze vyčíst konkrétní jména či zásluhy, jen souhrnnou výši odměn za celý rok. Vedle náměstků uvádí i ředitele odborů a vrchní ředitele, kteří si na odměnách přišli od roku 2010 na více než 11 miliónů korun.

Nejvyšší odměna 390 tisíc

Na odměnách placených ministerstvem se úředníkům vyplatilo nejvíce v roce 2010 za funkčního období Slamečky (nestraník za ODS ve vládě Jana Fischera) a Bárty (Věci veřejné – vláda Mirka Topolánka). Bylo to celkem 4,5 miliónu korun. V tomto roce byla také vyplacena nejvyšší jednorázová odměna, když jeden z náměstků obdržel 390 000 korun.

Následující rok bylo vyplaceno v souhrnu 3,3 miliónu korun, v roce 2012 ale přišel dramatický propad ve výši rozdaných odměn, když za ministra Pavla Dobeše (VV/LIDEM) bylo za celý rok vyplaceno pouze 324 500 korun. Zda byl tento pokles pracovníkům ministerstva kompenzován fakturami proplacenými za externí poradenství, by měl odhalit další seznam, který ministr Ťok slíbil odhalit začátkem března. Ten by měl obsahovat údaje o proplacených fakturách.

V uplynulém roce dostal nejvyšší odměnu od ministerstva jeden z náměstků (200 000 korun). Více než 100 000  dostali na odměnách i zbývající náměstci. Nejvyšší odměnou z operačního programu Doprava bylo více než 330 000 pro jednoho z ředitelů odboru.

Tabulku s platy a odměnami na ministerstvu dopravy naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám