Hlavní obsah

Ministerstvo může nadále nařizovat očkování dětí, rozhodl Ústavní soud

– Brno • Aktualizováno
Právo, Novinky, pko, jas

Ministerstvo zdravotnictví může i nadále nařizovat povinné očkování dětí. V pondělí o tom rozhodl Ústavní soud. Za vyhýbání se povinnosti může být rodičům udělena pokuta ve výši 10 tisíc korun. Ministerstvo zdravotnictví verdikt uvítalo.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jednání Ústavního soudu

Článek

Nespokojení rodiče z Brněnska, zastoupení advokátkou Ligy lidských práv, se svým návrhem u soudců neuspěli. Soudci odpůrcům vzkázali, že české i mezinárodní prameny kladou na důraz na očkování, aby se předešlo šíření nebezpečných chorob.

Nespokojení rodiče se proti očkování bránili tvrzením, že porušuje jejich základní lidská práva, mimo jiné zachování důstojnosti, ochranu soukromí, svobodu myšlení a svědomí. Ve stejné při, kterou už neúspěšně vedli i před Nejvyšším správním soudem (NSS) argumentovali tím, že jejich potomek je zdravý a očkování by prý narušilo jeho přirozeně se vytvářející imunitu.

Rodiče dostali pokutu

„Stěžovatelé jsou příznivci homeopatické léčby a nedůvěřují systému očkování v České republice, neboť lékaři neupozorňují rodiče na všechny možné následky očkování včetně anafylaktického šoku. Očkování může být nebezpečné a stěžovatelům nikdo nemůže zaručit, že jejich dítě neutrpí závažnou újmu,“ argumentovali rodiče před NSS. Rodiče dostali za vyhýbání se očkování hexavakcínou pokutu 4000 korun.

ÚS v jeho názoru neobměkčila ani ochránkyně lidských práv Anna Šabatová, podle které je potřeba přistoupit k revizi stávajícího systému povinného očkování. Plénum ÚS ale nemělo pro podobné náměty pochopení.

Pravidla určuje stát

„Úprava institutu povinného očkování je plně v kompetenci vnitrostátního zákonodárství. Oproti argumentům stěžovatelů je v českých i mezinárodních programech kladen důraz na požadavek uskutečnění programů veřejného očkování včetně dětské imunizace, a to za účelem minimalizace šíření infekčních nemocí,“ vysvětlila verdikt mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková.

Soudci pouze vyzvali zákonodárce, aby se zamysleli nad tím, zda případně finančně neodškodnit rodiče dětí, které by kvůli očkování měly vážné zdravotní problémy.

Němeček: Očkování zabrání stovkám úmrtí

„Je to skvělá zpráva pro ochranu veřejného zdraví, protože povinné očkování má zcela zásadní význam pro ochranu populace před šířením smrtelně nebezpečných chorob,” uvítal rozhodnutí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Vysoká proočkovanost tuzemské populace podle něj chrání i ty lidi, kteří ze zdravotních důvodů očkováni být nemohou, nebo se u nich po očkování nevytvořila dostatečná imunita. Tato kolektivní imunita by však mohla vzít při změně pravidel za své.

„Ročně se v Česku podaří díky očkování zabránit až 150 tisícům onemocnění nákazami a až 500 úmrtím na tyto infekce,“ připomněl ministr.

Pro děti v Česku je povinné očkování hexavakcínou, která pokrývá záškrt, tetanus, černý kašel, dětskou obrnu, žloutenku typu B a onemocnění vyvolaná bakterií Haemophilus influenzae typu B. Další povinná vakcína chrání před spalničkami, zarděnkami a příušnicemi. Výjimku z povinnosti mají děti s prokázanou imunitou proti dané infekci nebo se stavem, který brání podání očkovací látky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám