Hlavní obsah

Česko už není snadným terčem v arbitrážích, dál ale brání miliardy

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český stát už sice několik let není v arbitrážích snadným terčem nejrůznějších nespokojených investorů, přesto se musí v několika mezinárodních právních bitvách dál tvrdě bránit. Kvůli jedenácti arbitrážním sporům na základě smluv o ochraně investic může ČR v příštích letech přijít o více než tři miliardy korun. Vyplývá to z informací, které Právu poskytlo ministerstvo financí (MF).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ještě před čtyřmi lety byly nároky žalujících firem a jednotlivců, které byly s Českou republikou ve sporu, zhruba o dvacet miliard vyšší.

MF, které stát v těchto sporech zastupuje, je začalo pravidelně vyhrávat v roce 2009, poté, co důslednou obranu státu v arbitrážích označil za jednu z priorit resortu tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Spory vedou hlavně Britové

„Proti České republice je nyní vedeno celkem 11 investičních arbitráží. Sedm z nich se týká státní podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Souhrnná výše všech žalovaných nároků přesahuje tři miliardy korun,“ sdělil Právu mluvčí MF Michal Žurovec. Zatímco před několika lety ČR čelila žalobám hlavně německých investorů, nyní vyvolávají arbitráže hlavně Britové.

Britská společnost WNC Factoring žaluje stát o stovky milióny korun na základě údajné škody vzniklé v souvislosti s privatizací podniku zahraničního obchodu Škodaexport. Britská firma má argumentovat tím, že jí stát prodal Škodaexport v horším stavu, než deklaroval. [celá zpráva]

Britští občané Ivan Peter Busta a Jan Peter Busta a společnost Anglia Auto Accessories vedou proti České republice dvě arbitráže, ve kterých si podle MF stěžují na údajně protiprávní jednání policie a soudů. To podle tvrzení žalobců vedlo ke zmaření jejich investice do výroby střešních nosičů pro auta na Hodonínsku.

Souhrnná výše všech žalovaných nároků přesahuje tři miliardy korun
Michal Žurovec, ministerstvo financí

Tento spor dál pokračuje přesto, že loni v říjnu ministerstvo financí oznámilo, že arbitráž se společností Anglia skončila předčasně z procesních důvodů ve prospěch Česka. Podle informací Práva ale podali Bustové žalobu proti ČR znovu.

„Další britská společnost A11Y žaluje na základě jednání zaměstnanců Úřadu práce, které mělo údajně poškodit podnikání žalobce v oblasti prodeje pomůcek zrakově postiženým osobám,“ uvedl Žurovec. [celá zpráva]

Firma A11Y tvrdí, že proti ní český stát uplatňoval diskriminační postupy, vyzrazoval její know-how konkurenci a poškodil její dobré jméno. Státní úředníci měli předávat důvěrné informace o technických řešeních firmy jejím konkurentům, pomlouvat ji a odrazovat její klienty od nákupu u ní.

Arbitráže kvůli solárním elektrárnám

Vedle toho ČR rovněž čelí sedmi arbitrážním podáním souvisejícím s investicemi do fotovoltaických elektráren. Přestože někteří solárníci se do právní bitvy se státem již nehrnou, další zahraniční investoři stále chtějí zejména náhradu za zvýšené daňové odvody ze solárních elektráren, které jim zasáhly do investic.

Poslanci na konci roku 2010 v reakci na boom nových slunečních elektráren vyvolaný zvýhodněným výkupem energie schválili šestadvacetiprocentní daň pro solární elektrárny uvedené do provozu v letech 2009 a 2010.

Platit měla tři roky, později parlament účinnost prodloužil a snížil sazbu na deset procent. Provozovatelé elektráren zavedení daně podle ČTK kritizovali jako nečekaný a protiústavní zásah do svých podnikatelských záměrů.

Největší kauzou zůstává spor s Diag Human 

Od roku 2001 bylo ukončeno celkem 20 arbitráží proti ČR. „Čtrnáct z nich skončilo pro stát úspěšně, tři spory byly ukončeny narovnáním a tři arbitráže Česko prohrálo,“ doplnil Žurovec.

Naposledy loni Česká republika zvítězila v mezinárodní arbitráži, ve které se kyperská společnost Forminster domáhala náhrady škody 802 miliónů korun kvůli údajnému poškození její investice ve společnosti Kotva. Forminster se dožadoval náhrady škody za soudní rozhodnutí, které mu ve společnosti Kotva zastavilo výkon akcionářských práv. [celá zpráva]

MF ve svých statistikách neeviduje miliardové nároky společnosti Diag Human. Tuto kauzu má totiž na starosti ministerstvo zdravotnictví. Jde o vůbec nejdelší obchodní spor v Česku, který se táhne už bezmála dvacet let.

Přestože ministerstvo zdravotnictví loni oznámilo vítězství v arbitráži, firma Diag Human se dál po státu domáhá zaplacení více než 14 miliard korun za zmaření jejích obchodů s krevní plazmou na počátku 90. let. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám