Hlavní obsah

Deflace nedeflace, Češi se nejvíce bojí zdražování

Novinky, jas

Češi považují za největší problém rostoucí ceny a inflaci. ČR pak podle nich ohrožuje především nezaměstnanost, vysoký státní dluh, růst cen a kriminalita. Plyne to z pravidelného celoevropského šetření Eurobarometr.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Výzkum provedený koncem roku 2014 ukázal, že pro občany České republiky byly nejpalčivějším osobním problémem rostoucí ceny a inflace. Jako jeden ze dvou hlavních problémů jej uvedlo 42 procent Čechů,” uvedl výzkum. Pětina lidí pak uvedla finanční situaci jejich domácnosti.

Obavy z růstu cen ovšem nekorespondují s očekáváním České národní banky, která se naopak obává, že by země mohla sklouznout do deflace. Úroková sazba ČNB se již delší dobu pohybuje na minimu. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pro ČR je podle lidí problémem zejména nezaměstnanost, kterou uvedlo 40 procent dotázaných. Dalších 27 procent lidí vnímá jako problematickou výši státního dluhu, 24 procent vysoké ceny a podle 20 procent je tuzemským problémem kriminalita.

Skeptický jih, optimističtí seveřané

Češi jsou stále skeptičtí vůči Evropské unii, důvěřuje jí 43 procent dotázaných, zatímco 48 procent deklarovalo svou nedůvěru. Lidé na EU oceňují zejména svobodu cestování, studia či pracovního uplatnění, mír, demokracii a silnější slovo ve světě. Za negativa lidé označovali nejčastěji byrokracii, zvýšení kriminality či plýtvání penězi.

V rámci všech členských států je důvěra v Unii na 37 procentech. „Nejmenší důvěru v Evropskou unii deklarují nikoliv překvapivě Řekové (23 procent), obyvatelé Velké Británie (26 procent) a také jihoevropských států Itálie a Španělska (30 procent). Pod evropským průměrem jsou také země jako Německo a Francie,” uvádí průzkum.

Největší důvěře se EU těší mezi obyvateli Rumunska, Pobaltí a Skandinávie.

Anketa

Důvěřujete Evropské unii?
Ano
16,6 %
Ne
83,4 %
Celkem hlasovalo 6272 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám