Hlavní obsah

Chřipka ustupuje, s koncem jarních prázdnin se ale může vrátit

Chřipková epidemie již druhý týden zvolna ustupuje. Počty nemocných poklesly ve všech krajích, ale v Jihočeském, Jihomoravském a Zlínském je i nadále nemocnost nad epidemiologickým prahem, který je 1700 případů na 100 tisíc obyvatel.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Chřipková epidemie ustupuje, lékaři však očekávají její druhý vrchol

Článek

Na jižní Moravě připadá na 100 tisíc obyvatel více než 2200 pacientů, což je nejvíce v zemi. Minulý týden ale toto číslo přesáhlo hranici 2400 případů. Celkem evidují hygienici mezi 1,2 miliónu obyvatel regionu téměř 27 tisíc nemocných s chřipkou a nachlazením, o 3000 méně než před týdnem. Dalšímu zlepšování situace by mělo pomoci i to, že příští týden mají děti prázdniny.

V jižních Čechách připadá na 100 tisíc obyvatel 1814 pacientů, od minulého pátku je to pokles o 17,5 procenta. Přesto ale zemřeli v týdnu v Jihočeském kraji dva další lidé, pětadevadesátiletá žena a třiaosmdesátiletý muž. Celkový počet letošních obětí v kraji je sedm.

Žádný závažný průběh chřipky se zatím nevyskytl ve Zlínském kraji, kde je momentálně druhá nejvyšší nemocnost v ČR, 2090 nemocných ze 100 tisíc obyvatel. Ačkoliv je to o sedm procent méně než před týdnem a epidemie podle hygieniků už kulminovala, stále platí omezení návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních.

Druhý vrchol ještě přijde

V Pardubickém kraji se počet respiračních onemocnění snížil o 45 procent, v Moravskoslezském a Karlovarském kraji zhruba o pětinu. Více než desetiprocentní pokles zaznamenali také v krajích Královéhradeckém, Středočeském, Plzeňském a Olomouckém. V hlavním městě nemocnost klesá třetím týdnem, podobně jako v dalších krajích se bude situace zlepšovat i díky jarním prázdninám.

Hygienici ale očekávají, že se respirační onemocnění začnou opět šířit, až se vrátí děti po jarních prázdninách do škol. Druhý vrchol epidemie může v některých regionech nastat během jednoho až dvou týdnů. Nemocnost by ale v tomto případě měla být nižší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám