Hlavní obsah

Vojáci dostali medaile za Afghánistán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Náčelník generálního štábu Petr Pavel a náměstek ministra obrany Jiří Borovec vyznamenali ve čtvrtek 25 vojáků a vojákyň medailí ministra obrany za službu v Afghánistánu. Ocenění si odnesli členové polního chirurgického týmu v Kábulu a příslušníci zastoupení na velitelství koaliční operace Resolute Support (Rozhodná podpora) v afghánské metropoli. Dva vyznamenaní vojáci obdrželi za svou službu ještě Záslužný kříž ministra obrany a Čestný odznak Za zásluhy.

Příběhy lékařů z mise v AfghánistánuVideo: Novinky

 
Článek

„Resolute Support je proti misi ISAF výrazně odlišná, paradoxně ale pro nás žádnou změnu nepředstavuje, protože jsme se už v misi ISAF účastnili stejných funkcí jako dosud. To znamená těch podpůrných,“ přiblížil náčelník generálního štábu Petr Pavel, jakou změnu pro české vojáky přineslo nahrazení bojové operace v Afghánistánu nebojovou.

V zemi v současnosti působí okolo 260 českých vojáků, kteří se kromě práce v polní nemocnici a na velitelství v Kábulu podílejí na školení pilotů a stráží základnu Bagrám.

Lékaři mají plné ruce práce

Čeští chirurgové za své čtyřměsíční působení v americké vojenské nemocnici na kábulském mezinárodním letišti provedli okolo tisíce chirurgických zákroků, z nichž asi 40 procent byla válečná zranění. Jejich pacienty tvořili v poměru půl na půl vojáci a civilisté.

Podle velitele chirurgického týmu Radka Pohnána se čeští lékaři setkávali i s diagnózami, které doma už dávno vymizely.

„Hlavní příčina úmrtnosti v Afghánistánu jsou infekce. Třicet procent populace zemře na infekci, což v našich podmínkách by bylo pro společnost neakceptovatelné,“ upozornil účastník dvou zahraničních misí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám