Hlavní obsah

Plastický chirurg sliboval ženám nová prsa, nechal si zaplatit a zmizel

– Brno
Právo, pko

Sen o nových a lepších prsou nebo obličeji bez vrásek sliboval vyplnit plastický chirurg Josef Hrbatý. Nechal si od natěšených zákaznic nebo jejich manželů dopředu zaplatit, ale k operacím se už neměl. Navíc zákroky sliboval ve chvíli, kdy věděl, že je ani nemá kde provést. Peníze použil pro zaplacení dluhů a na další živobytí.

Foto: Novinky/Právo

Článek

Městský soud lékaře potrestal 26měsíční podmínkou s odkladem na 3,5 roku. Proti tomu si Hrbatý podal odvolání, už podruhé se ale k jednání u odvolacího soudu bez omluvy neodstavil.

„Byl si vědom, že již nemůže provádět chirurgické zákroky, které sliboval vykonat, jelikož nebyl oprávněn vykonávat činnost poskytovatele zdravotnických služeb, případně nebyl držitelem potřebné registrace nestátního zdravotnického zařízení, a neměl k tomu zajištěny ani materiální podmínky či prostory, kde by operace mohl provést,“ konstatovala mluvčí Městského soudu Gabriela Stočková.

Soud Hrbatého potrestal za to, že v celkem šesti případech vybral od pacientek celkem 305 764 korun zejména za operace prsou. Po zaplacení začal odsouvat termíny zákroků, až nakonec svým klientkám přestal úplně zvedat telefony. Splakala tak například žena, které manžel zaplatil 123 tisíc korun za plastiku prsou. I v jejím případě si nechal zaplatit na dřevo, i když věděl, že operaci už neprovede.

Soud Hrbatého dále potrestal za to, že bez oprávnění poskytoval zdravotní služby, ačkoli pro to neměl potřebné povolení, čímž si přišel na více jak 3,5 miliónu korun. Soudci jeho činnost ohodnotili jako podvod a neoprávněné podnikání. Kromě trestu má navíc zaplatit škodu svým pacientkám, které se operací nedočkaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám