Hlavní obsah

Karlovarský exhejtman Novotný odmítá koalici s pravicí

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary

Bývalý hejtman Josef Novotný (ČSSD) odmítne podpořit vznik koalice ve vedení Karlovarského kraje, kterou by případně chtěla vytvořit sociální demokracie s pravicovými stranami ODS a TOP 09.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Bývalý karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD)

Článek

ČSSD může tato zdánlivě nicotná vnitrostranická roztržka značně zkomplikovat snahu o vytvoření koalice, která by s podporou pravice počítala. Při jednoduchých počtech je totiž nyní zřejmé, že soc. dem. nyní již nestačí koaliční nebo menšinová dohoda se dvěma stranami z druhého břehu politického spektra, ale musí získat ještě alespoň jeden další hlas, spíše dva, aby vše neviselo na jediném mandátu.

V 45členném krajském zastupitelstvu je třeba získat k většině minimálně 23 hlasů. ČSSD má třináct mandátů, bez Novotného o jeden méně, tedy dvanáct. Komunisté volby před dvěma a půl rokem se čtrnácti mandáty vyhráli, ale se soc. dem. se před zhruba týdnem rozešli ve zlém. Po pěti křeslech má ODS a Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM). O jedno křeslo méně má Alternativa a TOP 09, která skládala kandidátku společně se STAN.

ČSSD tak bez Novotného musí jednat nejméně se třemi stranami, které byly dosud v opozici, nebo se vrátit ke komunistům. Podle informací Práva chtějí karlovarské krajské špičky postoj Novotného řešit již v pátek v Praze na jednání republikového grémia strany. Novotný pro Právo ale odmítl, že by se postavil proti ČSSD, jak to podle něj interpretuje karlovarské krajské vedení soc. dem.

„Roznáší se, že nechci hlasovat s ČSSD, ale to není pravda,“ uvedl Novotný. „Vždy budu pro koalici, kterou bude tvořit ČSSD, ale ne pro koalici s TOP 09 či s ODS, s tím mám problém,“ uvedl Novotný, podle kterého bude důležité programové prohlášení nové koalice, zda se bude ztotožňovat v hlavních bodech s prioritami soc. dem. v regionu. „Nemohl bych podpořit, kdyby měla ustat podpora sokolovské nemocnice ze strany kraje,“ dodal.

Rozhádaní jsou všichni, tvrdí šéf krajské ČSSD

Novotný na otázku Práva odmítl, že by vzhledem k reálným možnostem prakticky blokoval svým postojem vznik jakékoliv jiné koalice soc. dem., než s komunisty.

„Tohle já neřeším, já tuto situaci nevyvolal. Já budu vždy hlasovat pro hejtmana soc. dem., i když by to pro mě bylo v případě Jakuba Pánika těžké,“ poznamenal Novotný. „TOP 09 šla do voleb s hnutím STAN, které drží tři ze čtyř krajských mandátů. V Alternativě není pouze Jiří Kotek, ale má celkem čtyři zastupitele,“ vysvětloval Novotný, že nevylučuje svou podporu koalici, na které by se měla účastnit část dosavadní pravicové opozice. „Možná ale, že přijdou s křížkem po funuse zase za KSČM,“ dodal Novotný.

„Takhle nám to na jednání krajského vedení strany exhejtman Novotný neřekl. Nebudu tu věc proto komentovat,“ reagoval na vysvětlení Novotného krajský předseda soc. dem. Petr Navrátil. „Bylo nám řečeno, že Novotný nechce ve vyjednávacím týmu podporovat Pánika. Jsou zevnitř rozhádaní. My jsme, myslím, na jednání demonstrovali jednotu kandidátky a nechápu, proč chtějí vrážet klín i mezi nás,“ komentoval karlovarský krajský předseda TOP 09 Petr Zahradníček.

„Rozhádané jsou permanentně všechny politické strany, to by nebylo normální, kdyby nebyly,“ uvedl se smíchem Navrátil na dotaz, zda je ČSSD v kraji rozdělena na jedné straně na Karlovarské a Chebské sdružení a na druhé straně na Sokolovské okresní sdružení.

Reklama

Související články

Hejtman Josef Novotný rezignuje

Karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD), který je zároveň poslancem, ve čtvrtek ráno oznámil na jednání krajského zastupitelstva svoji rezignaci na funkci...

Výběr článků

Načítám