Hlavní obsah

Na pražském letišti v rámci zvýšení ostrahy zřídí střelnici

Praha

Letiště Václava Havla v Praze má v plánu do dvou let výrazně zvýšit úroveň ostrahy. Kromě kamer rozpoznávajících obličeje zajistí větší zabezpečení i střelnice, ve které se bude ostraha cvičit na zákrok přímo v letištním terminálu. Ve čtvrtek o tom informoval Celní úřad Praha-Ruzyně.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zásah střelnou zbraní je v prostředí letiště velmi specifický a náročný. A právě s ohledem na efektivnost a přesnost zásahu je třeba zlepšovat podmínky pro střelecký výcvik,” uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Nová střelnice umožní simulovat všechna prostředí letiště včetně terminálů, odbavovacích přepážek, veřejných i neveřejných prostor. „Policisté tak budou moci provádět výcvik v realistických podmínkách,” dodal Tuhý.

Přispět k rychlému zneškodnění případného útočníka má také opatření, ke kterému se ve čtvrtek policie zavázala, a tím je vybavení všech policistů na letišti neprůstřelnými vestami a helmami. To by mělo umožnit všem policistům zapojit se v případě ohrožení do akce bez časové prodlevy.

Společný výcvik

Nákup elektronických systémů včetně kamer rozpoznávajících obličeje cestujících za zhruba 187 miliónů korun schválila vláda v polovině ledna.

Dále by měly být integrovány další bezpečnostní prvky systémů, jako je systém kontroly oprávněnosti vstupů osob do vyhrazených prostor letiště, detekce radioaktivních materiálů a kontroly podezřelých předmětů.

Součástí memoranda, které podepsali zástupci Českého aeroholdingu, policie, Bezpečnostní informační služby a Celní správy, je rovněž zajištění společného výcviku personálu letiště a bezpečnostních složek. Nová opatření mají také zlepšit součinnost ostrahy letiště s policií a dalšími bezpečnostními složkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám