Hlavní obsah

Svítící kozy jako v Šanghaji. Památkáři se bouří proti čínským oslavám v centru Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražské památkáře pobouřilo rozhodnutí magistrátu, který v historickém centru města na Staroměstském náměstí povolil výzdobu k příležitosti oslav začínajícího čínského nového roku. S magistrátem proto zahájili správní řízení, na jehož základě může být udělena pokuta.

Foto: Profimedia.cz

Číňané se připravují na oslavy nového roku. Ilustrační foto

Článek

Čínský nový rok se letos nese ve znamení Kozy a na Staroměstském náměstí jej budou příznivci slavit do neděle.

„Pokoušíme se regulací reklamy a restauračních předzahrádek kultivovat historické centrum města, a magistrát přitom povolí přímo na Staroměstském náměstí svítící kozy jako v Šanghaji," řekl šéf památkářů Jiří Skalický.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Magistrát převzal záštitu

Oslava příchodu čínského nového roku je nejvýznamnějším čínským svátkem a hlavním svátkem v jihovýchodní Asii. Nazývá se také Svátkem jara a Svátkem lampiónů. Slaví se na lunární Nový rok, který nastává s druhým novým měsícem po zimním slunovratu. Jde o pohyblivé svátky.

Koza, ovce nebo antilopa?
Sebejistého a průbojného koně vystřídá v novém lunárním roce u vlády pokorná a mírná ovce. Nebo snad koza? O tom, kterému zvířeti je vlastně nadcházející rok podle čínského horoskopu zasvěcen, se v západních médiích vedou v posledních dnech obsáhlé diskuse. V čínštině označuje tento rok znak "jang", který se užívá pro různá rohatá zvířata. Může to být ovce (mien jang), koza (šan jang), či dokonce antilopa (ling jang).
zdroj: ČTK

Podle webových stránek czechchina.com mohou účastníci očekávat velkolepé oslavy, výzdobu v podobě obřích lampiónů ve tvaru draků a jiných tradičních symbolů a vypouštění stovek menších lampiónů. Organizátoři slibují bujaré veselí v ulicích a tanečníky v pestrobarevných kostýmech tančící na tradiční čínskou hudbu.

Slavnost podle webu pořádá smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce v úzké součinnosti s velvyslanectvím Čínské lidové republiky v České republice a Prahou 1. Záštitu nad akcí převzal magistrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám