Hlavní obsah

Muže ztraceného v Jizerských horách nenašli

Právo, Vladislav Prouza
Smědava

Členové Horské služby i Policie ČR v Jizerských horách od sobotního večera pátrali po sedmapadesátiletém muži z Desné. Zatím bez pozitivního výsledku.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle informací, které jsou k dispozici, sedmapadesátiletý muž v sobotu odpoledne z chaty Smědava odešel domů do Desné.

„Když ovšem do jedenácti večer nedorazil, rodina nás požádala o pomoc. Ihned jsme se spojili s policisty a společně dohodli koordinaci pátrací akce. Pak jsme za nás vyslali šest týmů, pět na sněžných skútrech a jeden na terénní čtyřkolce s pásy,“ uvedl k zahájení celonočního pátrání René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory.

Záchranáři v součinnosti s policií prověřili všechny možné cesty na zhruba desetikilometrové trase a možná místa pobytu pohřešovaného muže. Muže hledali až do tří hodin ráno.

Vrtulník s termovizí v pátrání nepomohl

Záchranáři se dohodli s policisty, že ti požádají o spolupráci vrtulník s termovizí.

„Helikoptéra nám ale nepomohla, posádka nemohla z Prahy kvůli nízké silné oblačnosti odletět,“ doplnil náčelník Mašín s tím, že pátrání poté pokračovalo i ráno.

„V pátrání jsme znovu pokračovali od nedělního rána do půl druhé odpoledne, kdy jsme jako Horská služba skončili, jelikož už nebylo kde hledat. Pokud by se držel původní trasy, museli bychom ho dávno najít,“ popsal marnou pátrací akci Mašín.

Policisté i členové HS opět prohledávali na skútrech a čtyřkolce s pásy místa, kam by se muž mohl během noci dostat. Od devíti hodin týmům dokonce mohl pomoci policejní vrtulník, protože počasí nad Prahou konečně dovolilo odlet.

„Doposud byla ovšem rozsáhlá akce neúspěšná. Nepodařilo se nám najít ani muže, ani stopy, které by ukazovaly, kde se mezi Smědavou a domovem mohl ztratit. Po poradě s Policií ČR jsme zatím pátrání přerušili,“ řekl Mašín.

Dodal, že muž u sebe bohužel neměl mobilní telefon, pokud by jej měl, bylo by pátrání jistě úspěšnější. Pátrání bude pokračovat i v dalších dnech podle informací, které Horská služba o možném pohybu pohřešovaného získá.

Reklama

Výběr článků

Načítám