Hlavní obsah

Lidé v Brně demonstrovali proti islámu i za multikulturalismus

– Brno
Právo, miv

Demonstrace proti islámu na Moravském náměstí v Brně a opodál další shromáždění, pro změnu na podporu multikulturalismu. Tak vypadalo sobotní odpoledne v jihomoravské metropoli. Podle zájmu i hlasitosti zvítězili odpůrci islámu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Demonstrace odpůrců islámu měla centrum v parku uprostřed náměstí.

Článek

Více než šest stovek přišlo na demonstraci iniciativy Islám v ČR nechceme. Martin Konvička, představitel iniciativy, na setkání v úvodu označil islám za pitomost, děsnou slepeninu a hloupé učení. V té době již na opačně laděné akci několika občanských iniciativ, Strany zelených a hnutí Žít Brno za přítomnosti kněží několika církví zahájili ekumenickou bohoslužbou demonstraci za svobodu náboženského vyznání a za práva menšin pod názvem Valentýnka pro Konvičku.

Brněnští muslimové diskutují s organizátory protiislámského protestu.

„Paušalizace v minulosti vždy vyvolala nenávist a vedla k násilí," varovala předsedkyně Strany zelených Jana Drápalová před vyvoláváním nesnášenlivosti. Že je islám neškodný, přesvědčoval okolí ze stánku s vystaveným koránem student religionistiky Matouš Vencálek. Ze strany odpůrců islámu se podle něj šíří velká spousta dezinformací. Islám vyznává 1,6 miliardy lidí a nelze je všechny vnímat jako hrozbu.

Kritici mluví o nemožnosti reformace

„Nechápu, jak je možné zaštítit akci na podporu islámu Valentýnem,“ reagoval Konvička. Pořadatelé právě vsadili na den svatého Valentýna jako symbolu lásky právě proto, že islám lásku neslaví. Podle Konvičky islám nemá u nás co dělat, a lidé se mu budou bránit.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Demonstrace odpůrců islámu

Na demonstraci odpůrců islámu vystoupila i Pavlína Bitarová, která dříve k islámu konvertovala. „Islám je ve své podstatě nereformovatelný,“ uvedla mladá žena. „Islám bych nepřála ani svému největšímu nepříteli, říká moje kamarádka a já za tím plně stojím,“ dodala s tím, že za odklon od islámu čelí hrozbám, v nichž se autoři neštítí argumentovat i ohrožením dětí. „Muž má dovoleno ženu bít. Nesmí jen krvácet a musí ji bít tak, aby byla schopná souložit,“ popsala odvrácenou stranu islámu žena.

„Největší obětí islámu jsou samotní muslimové. Jakákoliv změna je nemožná, je cestou do pekla a trestá se smrtí. Pokud by někdo přišel, že islám oseká, a nechá jen ty lepší věci, tak je vlastně odpadlíkem,“ říká bývalá muslimka. Tvrdí, že islám s arabskou kulturou nemá nic společné.

Bez konfliktu

Obě akce se uskutečnily víceméně v poklidu a dokonce početné skupinky střídavě přecházely mezi protesty.

Policisté podle mluvčího Bohumila Maláška nemuseli řešit žádné významné potíže. Jediný, kdo zaměstnal antikonfliktní tým, byl muž v oranžové vestě, ohánějící se novinářským průkazem z nějakého regionálního zpravodaje ze západních Čech. Jeho incident s pořadatelskou službou řešili členové antikonfliktního týmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám