Hlavní obsah

Válková se mimochodem podělala, litoval Zeman v rozhovoru s Kmoníčkem

Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman v pátek během návštěvy Spojených arabských emirátů avizoval, že teprve zváží, zda přijme rezignaci ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO), čímž zaskočil premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) i šéfa ANO Andreje Babiše. V rozhovoru se šéfem hradního zahraničního odboru Hynkem Kmoníčkem se vyjádřil expresivněji a řekl, že se ministryně „podělala”.

Prezident Zeman k rezignaci VálkovéVideo: Prima FTV

 
Článek

„Válková se mimochodem podělala. Já jí nabídl pomocnou ruku,” sdělil Zeman Kmoníčkovi, který mu přitakal s tím, že jde o nesmyslný krok.

Následně doplnil, že by mohl opět demonstrovat svoji sílu a odmítnout přijmout její demisi. „A ona to vzdala,” doplnil prezident.

„Mohla sedět v nemocnici a léčit se šest měsíců,” nadnesl během rozhovoru Kmoníček.

Zeman narážel na skutečnost, že pokud člen vlády podá demisi sám, prezident není povinen ji přijmout. Sobotka v reakci na to konstatoval, že pokud by Zeman s přijetím rezignace váhal, navrhne odvolání Válkové. [celá zpráva]

Válková v úterý oznámila, že k 1. březnu hodlá v úřadu skončit. Babiš vzápětí oznámil, že jejím nástupcem by měl být dosavadní náměstek Robert Pelikán. S tím seznámil jak prezidenta, tak premiéra Sobotku.

Zeman i Sobotka avizovali, že se nejprve budou chtít s Pelikánem setkat.

Reklama

Související články

Válková předala Babišovi rezignaci

Ministryně spravedlnosti skončí ve své funkci k 1. březnu. Oznámil to v úterý šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Uvedl, že se jednalo o rozhodnutí Válkové, na kterou...

Výběr článků

Načítám