Hlavní obsah

Sobotka: Jestli Zeman demisi Válkové nepřijme, navrhnu její odvolání

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka má plán, jak případně obejít situaci, kdy by prezident Miloš Zeman nepřijal demisi ministryně spravedlnosti Heleny Válkové. Tato varianta vyplynula z pátečního Zemanova vyjádření. Kdyby se tak skutečně stalo a Zeman by demisi ministryně nepřijal, navrhne Sobotka její odvolání z funkce, což musí prezident akceptovat. Zároveň je připraven navrhnout na nového ministra Roberta Pelikána.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Písemnou demisi paní Válkové jsem již v minulých dnech postoupil panu prezidentovi. Pokud tuto demisi prezident odmítne, navrhnu mu v souladu s ústavou odvolání paní Válkové z funkce. Takový návrh předsedy vlády je prezident povinen přijmout. Následně mu navrhnu jmenování nového ministra spravedlnosti,“ řekl Sobotka Novinkám.

Reagoval tak na páteční prohlášení prezidenta Miloše Zemana, který během státní návštěvy ve Spojených arabských emirátech řekl, že ho demise Válkové překvapila, a dodal, že rezignaci může odmítnout.

Pokud člen vlády podá demisi sám, prezident není povinen ji přijmout. Jestliže mu ale premiér podá návrh na odvolání ministra nebo ministryně, musí prezident tento návrh přijmout.

„Především je to rozhodnutí paní ministryně Válkové, která už nechce dále vykonávat funkci ministryně spravedlnosti. V takovémto případě by měl prezident republiky respektovat rozhodnutí ministra. Myslím si, že nelze proti vůli ministra nutit k tomu, aby setrvával v úřadě, který nechce zastávat,” komentoval Sobotka situaci pro ČTK.

V minulosti podle něj v podobných případech vždy prezident vyhověl přání ministra. Nepočítá s tím, že by se kvůli tomu měl se Zemanem sejít.

Babiš: Věřím, že Zeman dodrží slovo

Podobně reagoval šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Novinkám sdělil, že mu Zeman při jejich společném pondělním jednání řekl, že bude respektovat rozhodnutí jednotlivých koaličních stran a hnutí. „Věřím, že dodrží slovo,“ řekl Novinkám v pátek v reakci na Zemanova slova.

Prezident prý také souhlasil s tím, že se sejde s kandidátem, o němž se uvažuje jako o novém ministru spravedlnosti, Robertem Pelikánem. Zeman měl prý sice výhrady k novele občanského zákoníku, který měl Pelikán na starost, podle Babiše by to ale nemělo být překážkou pro jeho jmenování.

Reklama

Výběr článků

Načítám