Hlavní obsah

Zemana demise Válkové překvapila. Zváží, zda ji přijme

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman zváží, zda přijme demisi, kterou k 1. březnu podala ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Zeman přiznal, že jej rozhodnutí ministryně překvapilo, a dodal, že rezignaci může odmítnout. Prezident to v pátek uvedl na návštěvě ve Spojených arabských emirátech.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Válková předala demisi šéfovi ANO a ministrovi financí Andreji Babišovi v úterý. Babiš avizoval, že na jejího nástupce navrhne dosavadního náměstka Roberta Pelikána.

Zeman dodal, že se chce s Babišem i Pelikánem nejprve sejít. "Ano, prezident se chce potkat s panem Pelikánem. O tom mě v pondělí informoval. Je to jeho právo. Zároveň mi potvrdil, že bude respektovat koaliční dohodu," okomentoval prezidentova slova Babiš s odkazem na pondělní schůzku. V koaliční dohodě se strany usnesly, že si ministry vyberou samy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Babiš v souvislosti s rezignací připomněl, že Válková avizovala časovou omezenost svého působení ve vládě.

Ministra nelze do funkce nutit

S Pelikánem chce nejprve jednat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který změny akceptuje coby rozhodnutí koaličního partnera. Premiér v této souvislosti připomněl, že rozhodnutí ministryně by mělo být respektováno. Nelze ji prý k výkonu funkce nutit.

Reklama

Související témata:

Související články

Válková předala Babišovi rezignaci

Ministryně spravedlnosti skončí ve své funkci k 1. březnu. Oznámil to v úterý šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Uvedl, že se jednalo o rozhodnutí Válkové, na kterou...

Výběr článků

Načítám