Hlavní obsah

Čeští vojáci dostali v Afghánistánu vysoké americké vyznamenání

Novinky, jas

Dvojice českých vojáků působících v rámci zahraniční mise české armády v Afghánistánu dostala jedno z nejvyšších amerických ocenění udělovaných vojákům koaličních sil. Velitel strážní roty kapitán Petr Liška a vedoucí praporčík Adam Kopecký obdrželi Bronzovou hvězdu (Bronz Star Medal).

Foto: AČR štáb Generální, ČTK

Ocenění získal Petr Liška (vpravo), velitel strážní roty střežící spojeneckou základnu Bagrám, a vedoucí praporčík Adam Kopecký.

Článek

„Musím se přiznat, že jsem takto vysoké ocenění vůbec nečekal a v první moment jsem jím byl zcela zaskočen. Je však třeba jej vnímat ne jako ocenění jednoho nebo dvou lidí, ale jako uznání práce 150 českých vojáků, kteří zde na základně a v jejím okolí odvádějí výbornou práci,“ komentoval udělení amerického vyznamenání Liška.

„Ti kluci tady odvádějí opravdu kus práce. Dokládá to i fakt, že k zabezpečení operací americké jednotky žádají výhradně nás, Čechy,“ doplnil k renomé českých vojáků na misi náčelník operační skupiny nadporučík Jan B.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bronzová hvězda se uděluje příslušníkům ozbrojených sil USA nebo vojákům jiných národů za hrdinské činy či dosažení významných úspěchů v bojových podmínkách. V minulosti ji obdrželo již několik Čechů.

Foto: Armáda ČR

Bronzová hvězda americké armády

Příslušníci 3. strážní roty v Afghánistánu působí od října loňského roku. K jejich úkolům patří ostraha území kolem základny Bagrám. Loni v červenci zemřela po útoku sebevražedného atentátníka pětice českých vojáků patrolujících v okolí základny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám