Hlavní obsah

Slunce se kromě hor ukáže až v neděli

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sluníčka si v následujících dnech příliš neužijeme. Na většině území České republiky bude převládat inverze. Změnu přinese pouze neděle, kdy by mělo být jasno a rtuť teploměru se vyšplhá až k osmi stupňům Celsia, řekla ve čtvrtek Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ve čtvrtek bude zataženo s nízkou inverzní oblačností. „Ta se může během dne místy rozpouštět na jasno, a to především na horách,“ uvedla meteoroložka. Teploty se budou přes den pohybovat v rozmezích jednoho až pěti stupňů Celsia. Na místech, kde vysvitne slunce, se teploty mohou posunout k sedmi stupňům.

Stejné počasí bude také v pátek. „Ranní minima klesnou na -1 až -5 stupňů, odpoledne se budou teploty na území pod nízkou inverzní oblačností pohybovat mezi jedním až pěti stupni,“ informovala Honsová. V oblastech, kde se bude oblačnost rozpouštět, bude tepleji, meteorologové slibují až sedm stupňů.

„Změnu nepřinese ani sobota, počasí bude podobné jako v předchozích dnech. Česko bude totiž ovlivňovat tlaková výše nad východní Evropou,“ vysvětlila Honsová. Ranní teploty se budou pohybovat mezi jedním až -3 stupni Celsia, odpoledne mezi nulou až 4 stupni Celsia.

Slunečné počasí na celém území můžeme čekat až v neděli, kdy Českou republiku začne ovlivňovat tlaková výše nad západní Evropou. Bude jasno až polojasno, ranní teploty budou v rozmezí 0 až -4 stupně Celsia, odpoledne naměříme 4 až 8 stupňů.

Pozor na sníženou dohlednost

Na počátku dalšího týdne se opět vrátí nízká inverzní oblačnost. Bude zataženo, místy jasno až polojasno. Kvůli inverznímu charakteru počasí můžeme na některých místech očekávat sníženou dohlednost.

„Řidiči by si měli dát pozor na mlhy, ojediněle se může objevit i mrznoucí mrholení,“ varovala Honsová. Zhorší se také rozptylové podmínky – bude se zvyšovat koncentrace prachových částic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám