Hlavní obsah

ANO nejdřív chtělo Zlatušku sesadit, pak ho ale v čele výboru podrželo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanecký klub hnutí ANO na středečním večerním jednání podržel Jiřího Zlatušku (ANO) ve funkci předsedy sněmovního školského výboru. Výbor ho přitom ve středu odpoledne na neohlášeném zasedání odvolal, a to na návrh vedení poslaneckého klubu vládního hnutí. Podle šéfa poslanců ANO byl způsob Zlatuškova odvolání nešťastný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Zlatuška

Článek

„Poslanecký klub jednal o situaci asi dvě hodiny a v tajném hlasování potvrdil panu Zlatuškovi důvěru,“ uvedl večer předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Podle poslanců hnutí byl způsob, jakým ve středu vyslovilo vedení klubu na jednání školského výboru Jiřímu Zlatuškovi nedůvěru, nešťastný.

„Šlo spíš o chybu v komunikaci a komunikaci mezi sebou musíme zlepšovat obecně. Samozřejmě si rozhodnutí svých kolegů z klubu vážím. Ukazuje, že školství je složitá problematika, kterou bere hnutí ANO vážně,“ komentoval večerní jednání Jiří Zlatuška.

Zlatuška odpoledne řekl, že svolal jednání výboru kvůli jedinému bodu, kterým byla výměna místopředsedy za sociální demokracii. Když se to stalo, otevřel debatu, v jejímž závěru se přihlásila jeho stranická kolegyně a členka výboru Ivana Dobešová.

„Přišla tam paní Dobešová s panem poslancem Schwarzem a sdělili, že klub se rozhodl, že mám skončit jako předseda a že předsedkyní má být ona,” uvedl Zlatuška.

Amatérismus, divili se poslanci

Podle členů výboru, s nimiž Právo hovořilo, zcela nečekaně na jednání dorazil místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz, který hovořil o nespokojenosti s prací Zlatušky. Poslanci nakonec hlasovali a pro Zlatuškovo odvolání se vyslovilo 10 z 16 přítomných. Šlo o poslance ANO, ČSSD a KSČM.

„Všechno se odehrálo velmi rychle, ve stoje. Nakonec se ztratila i prezenční listina, takže vůbec není jasné, zda lze hovořit o tom, že pan předseda byl odvolán,“ popsal situaci jeden z členů výboru.

Další dodal, že šlo o naprostý amatérismus, neboť podle zákona o jednacím řádu je Zlatuška dál předsedou, a to až do chvíle, kdy jeho případného nástupce, kterého musí zvolit výbor, potvrdí celá Sněmovna. Zákon navíc stanoví, že návrh na odvolání musí být písemný, podepsat ho musí dvě pětiny z jednadvaceti členů výboru. A to se v tomto případě nestalo.

Schwarz: Hlasoval jinak

Podle Schwarze Zlatuška nekomunikoval s vlastními poslanci ani s ministrem školství Marcelem Chládkem (ČSSD).

„Neměli jsme v něm jistotu, že prosazuje náš program,” řekl Schwarz. Často se prý stávalo, že Zlatuška hlasoval jinak než ostatní členové klubu hnutí ANO. Například jako jediný poslanec se postavil proti ratifikaci smlouvy se Slovenskem o uznávání dokladů o vzdělání.

Zlatuška takovou argumentaci považuje za zvláštní vzhledem k tomu, že sepsal většinu programu ANO pro oblast školství a účastnil se i vyjednávání o koaliční smlouvě v této oblasti.

Spekuluje se také o tom, že se Zlatuškou není spokojen šéf hnutí Andrej Babiš. Někteří poslanci výboru ale přiznávají, že výbor vedl chaoticky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám