Hlavní obsah

Dolejš se distancoval od výstavy o Kim Čong-ilovi v sídle KSČM. Není to akce strany, tvrdí

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš se za komunistickou stranu distancoval od výstavy, která mapuje život někdejšího severokorejského diktátora Kim Čong-ila a která je od úterý k vidění v pražském sídle komunistů. Podle něj se jedná o sólovou akci prvního místopředsedy ÚV KSČM Petra Šimůnka a nikoli o akci, k níž by se hlásila celá strana.

Zahájení výstavy o KLDR, uprostřed velvyslanec KLDR Kim Pchjong-il, vpravo Petr Šimůnek, 1. místopředseda ÚV KSČ

Článek

Dolejš uvedl, že ho informace o výstavě překvapila. Rozhodně ale odmítl, že by se jednalo o akci celé strany. „Nemuseli bychom se podobnými věcmi překvapovat, na druhou stranu je to akce, kterou zřejmě osobně dohodl pan Šimůnek s korejským zastupitelstvím a je to tedy tím pádem jeho věc. Rozhodně to není akce KSČM,“ řekl Novinkám.

„Neměly by tam vůbec figurovat naše symboly, to je nesmysl, protože to není naše akce,“ dodal.

S Šimůnkem bude chtít vedení strany mluvit, aby vysvětlil, jak vše vzniklo. Zatím se podle Dolejše neví, zda vedení strany bude trvat na odstranění expozice.

Výstava oslavuje život diktátora Kim Čong-ila

Výstava byla otevřena na počest příjezdu nového velvyslance KLDR v Praze Kim Pchjong-ila, který je nevlastním bratrem Kim Čong-ila a strýcem stávajícího severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Petr Šimůnek, první místopředseda ÚV KSČM, který výstavu zorganizoval a zahájil, si nemyslí, že by výstava měla být někomu trnem v oku. „Je to spíše výstava o životě lidí v KLDR,“ řekl Novinkám. „Pokud se někdo půjde na tu výstavu podívat, zjistí, že skutečně je to o tom, jakým způsobem lidé pracují a žijí v KLDR. Kdyby to byla nějaká politická výstava, tak neřeknu,“ dodal.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Výstava o KLDR

Na fotografiích je přitom vidět, že se výstava ve velké míře věnuje životu bývalého severokorejského diktátora, kterého západní zpravodajské služby charakterizovaly jako brutálního, náladového a nevypočitatelného paranoika, který je zodpovědný za pumový atentát na jihokorejskou vládní delegaci v Barmě v roce 1983 a výbuch jihokorejského letadla u barmského pobřeží (1987).

Šimůnek: Představitelé KLDR pro lidi něco udělali

Ani s tím ale Šimůnek nemá problém. „Můžeme si povídat o tom, kdo je diktátor, kdo není diktátor, kdo to dělá pro lidi. Myslím si, že materiál, který dodala KLDR, je skutečně o tom, že představitelé toho státu pro lidi něco udělali, a na těch fotografiích vidíte všechno, co KLDR v podmínkách, které má, dokázala,“ řekl.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Výstava v sídle KSČM

Na dotaz, zda tedy Kim Čong-ila hodnotí jako pozitivní postavu, řekl: „Je to člověk, který byl v čele KLDR, a výsledky té práce o něčem hovoří.“

„Každý stát má nějaká svá specifika, má nějaké své tradice, a myslím si, že když se podíváte na KLDR, tak za svými představiteli stojí,“ naznačil také Šimůnek. Podotkl, že když se baví s Korejci žijícími v Praze, vzpomínají prý na svou zemi v nejlepším.

Předseda KSČM Vojtěch Filip Novinkám řekl, že výstavu neviděl, a odmítl ji komentovat.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Výstava o KLDR v sídle KSČM

Reklama

Výběr článků

Načítám