Hlavní obsah

Odpadlíci z Úsvitu: Okamura se chová autoritářsky, ale chceme ho do nové strany

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Poslanci Úsvitu, kteří se v pondělí rozhodli založit novou stranu, se shodují na tom, že chtějí, aby s nimi zakladatel a stávající šéf hnutí Tomio Okamura přešel do nového uskupení. A to i přesto, že na středeční tiskové konferenci zkritizovali Okamuru za autoritářské tendence a vytkli mu zlá slova, jež vyřkl po pondělních událostech na klubu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Členové hnutí Úsvit přímé demokracie na tiskové konferenci

Článek

Na brífinku zaznívaly silné výroky na adresu Okamury a jeho úterního vystoupení, kde řekl, že poslanci Úsvitu jednali za jeho zády a nápadem vytvořit novou stranu se pokusili o převzetí moci v hnutí a o jeho likvidaci. [celá zpráva]

Poslankyně Olga Havlová ve středu prohlásila, že Okamura byl v afektu, protože nestrávil, že se deset lidí na jednání klubu postavilo proti němu. Karel Fiedler zase řekl, že jej urazila Okamurova slova o pokřivených páteřích. „Tomio Okamura velmi dobře ví, že naše výtky a mé výtky vždycky v první řadě slyšel právě on,“ odmítnul domněnky o zákulisních jednáních poslanců Úsvitu.

Otázka otevření hnutí pro nové členy, kterou poslanci hnutí zdůvodňují svou snahu založit nové uskupení s širokou členskou základnou, byla podle něj dlouhodobě známá a pondělní vyvrcholení tak nebylo náhodným aktem. „Šlo o situaci, která se vyvíjela celý rok,“ řekl.

Mluví o přímé demokracii, ale neřídí se jí

Pokud to Okamura nechce akceptovat, pak se podle Fiedlera chová autoritářsky. Navíc prý mluví o přímé demokracii, ale sám se jí neřídí.

Druhým dechem ale poslanci Úsvitu hovoří o tom, že i přes nesouhlas s Okamurovým přístupem je nadále respektovaným předsedou hnutí a chtějí, aby se on i s celým Úsvitem stali součástí nového uskupení. „Přejeme si, aby hnutí Úsvit bylo součástí tohoto integrujícího sdružení, strany, a hnutí Úsvit se svými členy a se svým předsedou Tomiem Okamurou byli členy tohoto uskupení,“ prohlásil místopředseda poslaneckého klubu Petr Adam.

Poslanci ale odmítli variantu, že by pouze změnili stanovy uvnitř hnutí Úsvit a nevytvářeli novou stranu. Podle Fiedlera to nelze, neboť většina poslanců Úsvitu nejsou členy tohoto hnutí, proto tedy nemohou změnit stanovy tak, aby se jejich uskupení více otevřelo a integrovalo nové členy. „Neměli jsme žádnou legální možnost, jak toto hnutí otevřít,“ poukázal Fiedler na to, že Okamura coby jeden z devíti členů hnutí byl na pondělním jednání proti většímu otevření.

Podle šéfa poslanců Marka Černocha má nová strana pouze některé obrysy, zatím ale spíše tápou, jak budou vypadat konkrétní parametry, o jméně nemluvě. „V této chvíli není nic dáno, řekl Černoch.

Okamura: Podepsal jsem změnu stanov

Okamura později pro média uvedl, že trvá na tom, že projekt poslanců Úsvitu byl sestaven za jeho zády. Neplánuje prý vstoupit do jiné politické strany, ale je ochoten spolupracovat s kýmkoli na plnění programu Úsvitu.

Odmítl, že by blokoval nabírání nových členů do hnutí, naopak prý byl pro a doložil to i svým podpisem. „Ze stanov musíme mít podpisy všech členů pod změnou stanov a můj podpis je tam už několik měsíců a Marek Černoch to ví. I jeho podpis tam je,“ prohlásil.

Zmínil se také, že v kuloárech se mluví o přetahování poslanců Úsvitu jinými stranami. „Dejme tomu čas, co bylo skutečným důvodem tohoto kroku,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám