Hlavní obsah

Šéf poslanců Úsvitu Černoch: Okamura nás hnal do extrému

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda klubu poslanců Úsvitu Marek Černoch v rozhovoru pro Právo odmítl, že by založení nové strany bylo pučem proti Tomiovi Okamurovi. Připustil ale, že kvůli Okamurovým vyjádřením začali lidé vnímat jen jako protiimigrantské hnutí.

Foto: Úsvit

Marek Černoch

Článek

Co vás vlastně vedlo k palácovému převratu v Úsvitu?

V první řadě se nejedná o palácový převrat, nejedná se o puč, nejedná se o revoluci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jak tomu tedy říkáte?

Evoluce. Je tu jeden obrovský problém: hnutí Úsvit má po roce a čtvrt pořád jen devět členů. Každý novinář, každý sympatizant, se kterým jsem kdy mluvil, se mě ptal, kdy už začneme nabírat členy. Byli jsme za to kritizováni, nikdy k tomu nedošlo.

To byl první a zásadní důvod vytvořit politickou stranu, která může nabírat členy a je otevřena k tomu, aby integrovala další hnutí. Pokud strana nepracuje na standardních principech, nemá členskou základnu, tak nemůže nikoho oslovit. Na ideové konferenci v září bylo řečeno, že do konce roku 2014 bude mít Úsvit sto členů. Je únor 2015, a členů je stále devět.

V čem byl problém?

Ve stanovách. Neustále se mění stanovy, pendlovalo se z jedné strany na druhou. Lidé od nás odcházejí, hnutí nemělo žádnou strukturu, nic. Důvod byl vytvořit paralelní stranu, která bude samozřejmě spolupracovat s Úsvitem a bude do sebe zapojovat další strany.

Dnes jsme jednali s Hnutím pro sport a zdraví i s Tomiem Okamurou. Byl u toho, byl nadšený, všechno bylo v pohodě. Vůbec nechápu to, co řekl na dnešní tiskové konferenci. To, co říkal, je lež. Nebyl to z naší strany žádný nůž v zádech, to je absolutní nesmysl.

Jak si tedy vysvětlujete jeho slova o zrádcích a řízené likvidaci Úsvitu?

Vůbec tomu nerozumím, na rovinu. Včera jsme to přednesli jako vizi, on měl svoji vizi, ale obecnou. Poslanci jsou pracovití lidé, chtějí pracovat dál. Pro ně už to bylo neustále totéž. Nápad, který jsem včera přednesl, jsem opíral o data: hnutí Úsvit jde kontinuálně dolů, čísla jsou nekompromisní.

Naše základní témata byla přímá demokracie, odvolatelnost politiků, a ta jsou dnes vnímána velmi okrajově. Tři čtvrtě lidí nás dnes vnímá přes islám a imigranty. Každý náš rozhovor, každé naše vyjádření jsou okamžitě nálepkovány jako xenofobní, rasistické. Měli bychom řešit témata, jako jsou exekuce, a nejen islám a imigranty. Máme řešit sociální věci, protože lidé jsou tady, slušně řečeno, v pytli.

Chcete říct, že to byl Okamura, kdo vás brzdil?

Tomio Okamura nás nebrzdil, tak se to říct nedá. Ale třeba ta jeho poslední vyjádření nás začala házet do úplného extrému. Přitom to téma je vážné, je ho potřeba řešit, ale takováhle vyjádření společnost rozdělují. Já a kolegové chceme spojovat, chceme být pozitivní.

Chcete ale spolupracovat s Národní frontou Marine Le Penové. Nebojíte se, že vás lidé budou vnímat ještě víc jako nacionalisty?

Ne. Média to bohužel překrucují, ale Národní fronta je dnes středová politická strana, založená na hájení národních zájmů, není to žádná fašistická strana. Naopak, oni odsuzují výroky, které štvou lidi proti sobě, a chtějí ty věci řešit. K čemu bude, že budete vykřikovat nějaká hesla, když s tím nic neuděláte?

Marine Le Penová hodně těží ze situace s přistěhovalci ve Francii, to Česku nehrozí.

Zatím to nehrozí. Tyhle věci je ale lepší řešit ještě předtím, než nastanou. Podívejte se, jak to vypadá ve Francii, v Belgii, ve Švédsku, v Anglii. Je to obrovský problém, který se v této situaci už řešit nedá. Do Evropy míří statisíce imigrantů ročně. Jednoho dne se to bude muset začít rozmělňovat do všech států, takže ten problém zkrátka nastane.

Kdo bude lídrem nové strany, budete jím chtít být vy?

Ne. Bude se standardně volit, tak jak to má být. Jestli to budu já, nebo někdo jiný, to je předčasné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám