Hlavní obsah

Okamura: Je to pokus o převzetí vedení Úsvitu a o jeho likvidaci

– Praha
Novinky, Václav Lang

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura se na úterní samostatné tiskové konferenci ohradil proti způsobu, jakým se jeho stávající spolustraníci v minulých hodinách rozhodli založit zcela novou stranu. Podle Okamury se jedná o pokus o převzetí vedení Úsvitu a jeho likvidaci.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura

Článek

„Celý proces chápu jako pokus o převzetí vedení hnutí a pokus o jeho likvidaci,“ rozlítil se na mimořádném brífinku Okamura.

Postup, kdy poslanci na jednání klubu rozhodli o založení nové politické strany, prý probíhal za jeho zády. S předsedou poslanců Markem Černochem prý Okamura hovořil naposledy v pátek a o podobných zvratech nebyla řeč.

Zatím prý neví, kdo z poslanců Úsvitu zůstane po jeho boku, o založení nové strany a přechodu poslanců by však podle něj měla rozhodnout široká konference všech členů hnutí.

Okamura zůstane členem Úsvitu

Okamura zároveň připustil, že je nejspíš pro některé kolegy příliš protiislámský nebo se příliš razantně vyjadřuje proti nepřizpůsobivým, což části spolustraníků může být přítěží. „Je pro mě obrovské lidské zklamání, že jim je dnes moje jméno na obtíž,“ řekl.

Za Okamuru se zatím postavil jen bývalý šéf poslanců Úsvitu Radim Fiala, který šéfa Úsvitu dlouhodobě podporuje. Okamuru označil za předního nositele myšlenek hnutí a hlavní motor, který dostal Úsvit do Sněmovny. Členové, kteří touží po odloučení, prý jednají zkratkovitě a bez odpovědnosti.

Okamura trvá na tom, že bude nadále členem Úsvitu. Nehodlá přecházet do jakéhokoli jiného uskupení. „Neplánuji pracovat někde jinde než v hnutí Úsvit přímé demokracie,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám