Hlavní obsah

Sobotka chce dál tlačit na Norsko, Hašek nabídl za návrat bratrů medaili z Nagana

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka se v úterý sešel s Evou Michalákovou, jíž norské soudy odebraly dvě děti. Sobotka po jednání uvedl, že v daném případu nechce být soudcem, pouze stojí o to, aby se postupovalo spravedlivě. Hokejový brankář Dominik Hašek nabídl zlatou medaili z Nagana tomu, kdo bude mít největší zásluhu na případném návratu dětí Michalákových do ČR.

Premiér Bohuslav Sobotka k případu odebraných dětí v NorskuVideo: Novinky

 
Článek

„Měl jsem možnost, abych ujistil paní Michalákovou o tom, že bude pokračovat diplomatický tlak české strany, že platí nabídka diplomatické a konzulární pomoci paní Michalákové včetně pomoci z hlediska Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí,“ prohlásil Sobotka.

Jednání se zúčastnily kromě něj a matky odebraných dětí také norské právničky Michalákové, poslankyně Jitka Chalánková, náměstek ministra zahraničí Rudolf Jindrák a šéf Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeněk Kapitán. „Měli jsme možnost vyměnit si informace, posílit koordinaci a posílit společný postup právních zástupců paní Michalákové a českých úřadů,“ komentoval Sobotka setkání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Právě Kapitán si podle něj v současné době domlouvá setkání s norskou protistranou Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí.

Eva Michaláková k setkání se SobotkouVideo: Novinky

Sobotka: Existují pochybnosti

Sobotka také uvedl, že je zapotřebí otevřít několik otázek, jako je frekvence schůzek matky s odebranými dětmi, která je podle něj velmi malá. Stejně tak by se mělo řešit setkávání dětí s ostatními biologickými příbuznými, případně jejich výuka češtiny v Norsku.

„Vyjádřil jsem znepokojení české strany právě proto, že tady nejsou poskytovány dostatečné informace o tom, jakým způsobem se s dětmi v Norsku nakládá. Jsou tady určité pochybnosti o tom, jakým způsobem je například omezován kontakt těchto dětí s jejich biologickou rodinou,“ zkritizoval.

Dominik Hašek věnuje medaili za vrácení dětí z NorskaVideo: Novinky

Slavný brankář Hašek se prý rozhodl Michalákovou podpořit proto, že jí a jejím synům jsou v Norsku „upírána základní práva". Svou zlatou medaili z olympiády v Naganu hodlá věnovat tomu, kdo se o návrat bratrů Michalákových do Česka nejvíc zasadí.

„Já si této medaile nesmírně vážím. Ale – nebo spíš právě proto – jsem se rozhodl, že až se nám to podaří a kluci budou zpět ve své české rodině, tak tuto medaili věnuji tomu, kdo na tom bude mít tu největší zásluhu," řekl Hašek.

Michaláková po jednání potvrdila, že požádala norskou komisi pro sociálněprávní ochranu dětí, která má celou záležitost na starost, o nové rozhodnutí. „Prvořadé je pro mě dostat děti do péče. Pokud by norské úřady nebyly schopny na to přistoupit, tak bych ráda, aby děti dostala do péče sestra. Jakmile by se děti dostaly do České republiky, tak bych se je pokusila získat do péče já,“ uvedla v úterý.

Její právnička prý vidí jako nejlepší cestu politický tlak na Norsko. Sama matka odebraných dětí počítá s tím, že došlo k porušení citového pouta mezi ní a jejími dvěma syny. „Počítám s tím, že k nim znovu musím získat větší citové pouto,“ uvedla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva poslankyně Jitka Chalánková, Eva Michaláková a její sestra Zuzana Sovková

Reklama

Související témata:

Související články

Norští politici nebudou zasahovat do kauz dětí

Norská vláda a norští politici se nesmějí vměšovat do práce úřadu pro ochranu dětí Barnevern, a to ani v případech, kdy norská sociální služba odebírá děti...

Výběr článků

Načítám