Hlavní obsah

Úsvit se mění v novou stranu, navzdory Okamurovi

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pondělním jednání poslaneckého klubu hnutí Úsvit, které se protáhlo do nočních hodin, postavili poslanci svého předsedu před hotovou věc: hnutí, které má doposud jen devět členů, by se mělo změnit v novou, otevřenou stranu.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci hnutí Úsvit (zleva) Radim Fiala, Marek Černoch, Tomio Okamura, Karel Fiedler, Petr Adam

Článek

Záměr podpořila většina poslanců. "Ze dvanácti jich bylo deset pro, jeden se zdržel hlasování, Okamura byl jediný proti," popsal Právu zdroj z Úsvitu, který byl na jednání přítomen.

Od úterního rána zasedá předsednictvo Úsvitu. Očekává se, že návrh poslanců podpoří.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Poslancům vadily Okamurovy excesy

Zákonodárci zvolení za Úsvit dlouhodobě nesouhlasili s Okamurovými kontroverzními excesy. "Poslancům došla trpělivost s tím, jak byli pořád stavěni před hotovou věc. S podporou vraha Pechance, s kauzou černých ovcí či s textem o venčení prasat u mešit," řekl také zdroj.

Poslancům se také nelíbilo, že Úsvit nehodlá přijímat nové členy. Hnutí to sice ústy předsedy Okamury v loňském roce slíbilo, a předseda dokonce prohlásil, že do roku 2015 by mělo hnutí mít až sto nových členů, to se však nakonec nestalo a členů zůstalo devět.

Spolupráce s francouzskými nacionalisty

„K těmto krokům dochází, protože poslanci definitivně pochopili, že hnutí Úsvit žádné členy nepřijme, což na poslaneckém klubu opakovaně zaznělo,“ bylo slyšet na večerním jednání. To, že Úsvit nechce přibírat nové členy, nedávno pro Právo zkritizoval předseda klubu Marek Černoch. „Jsem zastáncem toho, aby strana měla co nejvíc členů. Každá strana musí mít členskou základnu,“ řekl Právu.

Nová strana by měla akcentovat především téma národní jednoty a měla by navázat úzkou spolupráci s francouzskými nacionalisty v Národní frontě a s její lídryní Marine Le Penovou, která ve Francii sbírá body z protiimigračních nálad.

Černoch už společně s předsedou OK strany Jiřím Janečkem jednal v Evropském parlamentu s Le Penovou o spolupráci a podpoře.

Dělostřeleckou přípravou na vznik nové strany bylo svržení předsedy klubu Úsvitu Radima Fialy, který byl k Okamurovi loajální, a zvolení Černocha, který se podle poslanců dokáže vůči Okamurovi vymezit. Okamura tehdy podpořil Fialu, nebylo mu to však podle všeho nic platné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám