Hlavní obsah

Sobotka vysvětloval cestu Bělobrádka do Británie za 800 tisíc

Právo, ada, nig

Téměř osm set tisíc korun, přesněji 790 863,90 koruny. Takový je účet za dvoudenní listopadovou cestu místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) s početným doprovodem do Británie. Vicepremiéra vyslala na pracovní návštěvu svým usnesením vláda, a to při příležitosti 25. výročí sametové revoluce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Hlavní cíl? Slavnostní odhalení lavičky v Oxfordu připomínající odkaz Václava Havla. Při této příležitosti místopředseda vlády uskutečnil konzultace s britským ministrem pro vysoké školy, vědu a výzkum G. Clarkem a také se zúčastnil akce k výročí listopadu na české a slovenské ambasádě. Tak popsal obsah cesty svého vládního kolegy premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v odpovědi na interpelaci poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM), který se dožadoval informací, kolik stála cesta armádním speciálem a kdo Bělobrádka doprovázel.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nechápu, co bylo náplní práce některých členů doprovodu, a proto jsem se na to pana premiéra dotázal,“ řekl Právu Ondráček. Podle premiéra byli součástí delegace velvyslanec v Británii Michael Žantovský, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), šéf sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg (TOP 09), šéfporadce premiéra Vladimír Špidla a ředitelé kabinetu místopředsedy vlády a ministra kultury.

V režii Sekyry

Doprovod vicepremiéra tvořilo dalších dvanáct lidí, mezi nimi třeba miliardář Luděk Sekyra coby sponzor lavičky a další tři jeho hosté nebo autor lavičky výtvarník Bořek Šípek. Sekyra v minulosti daroval lidovcům, jimž Bělobrádek šéfuje, tři milióny korun v podobě sponzorských darů.

„Ostatní členové byli součástí doprovodu jednotlivých ústavních činitelů, a tvořili tím nezbytný doprovod pro zajištění úspěšnosti jednání místopředsedy vlády, zdůraznění důležitosti připomínaného 25. výročí sametové revoluce v Československu a prohloubení tradičních přátelských a partnerských vztahů mezi ČR a Spojeným královstvím Velké Británie a Severního Irska,“ uvedl Sobotka.

Podklady pro svou odpověď si vyžádal od kanceláře vicepremiéra. Jenže Ondráček má pochybnosti, zda cesta za 790 863,90 koruny nebyla spíše drahým výletem pro některé lidi, jejichž roli mu prý premiér nevysvětlil. Poněkud nižší částku, v průměru kolem 600 tisíc korun, mají jednotlivé poslanecké výbory na své zahraniční cesty na celý rok.

Co dělal v delegaci exministr Žák?

„Z dostupných informací není jasné, jaká pracovní jednání měli ostatní členové delegace a jaké jsou z těchto jednání výstupy,“ tvrdí poslanec s tím, že v žádném případě tím nezpochybňuje úlohu Bělobrádka.

Bělobrádkova listopadová cesta přitom na sebe upozornila i tím, že na palubě speciálu byl i ministr dopravy Rusnokovy vlády a prezidentův poradce Zdeněk Žák, na což upozornil  server lidovky.cz. Členové delegace označili exministra za černého pasažéra, o němž nikdo netušil, co v letadle dělá.

„Nikam jsme ho nepozvali, on s námi přesto v Oxfordu a v Londýně chodil na různé akce,“ nechal se slyšet Bělobrádek. Na jmenném seznamu, který Sobotka ocitoval ve své odpovědi na Ondráčkovu interpelaci, ale Žák nefiguruje.

Spolu s odhalením Havlovy lavičky bylo v areálu Oxfordské univerzity otevřeno studentské centrum Sekyra House, které vybudoval právě Sekyra. O tom ale Sobotkova odpověď na interpelaci nehovoří. Pouze připomíná, že vláda cestu odsouhlasila s tím, že rozsah členů delegace a doprovodu bude činit dvanáct osob a novinářský doprovod. Jmenný seznam čítá devatenáct lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám