Hlavní obsah

Týden bude slunečný a citelně se oteplí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v Čechách v pondělí sněžení postupně ustává, na Moravě a ve Slezsku by mělo sněžit až do úterního dopoledne a v Jeseníkách a Beskydech může napadnout až 30 centimetrů nového sněhu. V dalších dnech by mělo po rozpuštění nízké oblačnosti převládat polojasno s teplotami do šesti stupňů, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

V pondělí postupuje přes naše území od západu teplá fronta. V Čechách dochází k protrhávání oblačnosti, která se posouvá k východu. Na Moravě a ve Slezsku může v nížinách napadnout až 10 centimetrů nového sněhu, v horských oblastech až 30 centimetrů. Situaci bude komplikovat čerstvý vítr, který může na silnicích vytvářet sněhové jazyky.

V noci na úterý se od západu dočkáme poměrně výrazného oteplení. Ranní minimální teploty se budou pohybovat mezi třemi až minus jedním stupněm, odpoledne se dostanou na dva až šest stupňů. Převládat bude polojasná obloha, na Moravě a ve Slezsku ještě setrvá velká oblačnost. Ráno se místy může tvořit ledovka.

Ve středu začne počasí ovlivňovat tlaková výše. Tento stav vydrží až do pátku,” konstatovala Honsová. Převažovat bude polojasno či skoro jasno, ráno se bude objevovat nízká inverzní oblačnost, která se však bude v průběhu dne většinou rozpouštět. Ranní minima budou mezi nulou a minus čtyřmi stupni, při vyjasnění až minus šest. Přes den se rtuť dostane na dva až šest stupňů.

Polojasné počasí bude pokračovat i ve čtvrtek. Ráno se místy opět objeví nízká inverzní oblačnost. Teploty se z ranních minim, která se budou pohybovat v intervalu minus jednoho až minus pěti stupňů, dostanou přes den opět ke dvěma až šesti stupňům.

Počasí s minimem oblačnosti by mělo pokračovat i v pátek, nízká oblačnost však bude častější a místy se udrží po celý den. Minimální ranní teploty i odpolední maxima zůstanou v intervalech předchozího dne. Pouze v místech, kde se udrží nízká oblačnost, se budou odpolední teploty pohybovat pouze kolem nuly.

V sobotu by měla začít počasí ovlivňovat studená fronta, která přinese více oblačnosti i četnější srážky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám