Hlavní obsah

Konec Válkové? Sbližování se žalobci ho může oddálit

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na pátečním jednání generality státních zástupců s vedením ministerstva spravedlnosti šlo sice především o hledání kompromisů ve velmi rozdílných názorech obou stran na podobu chystaného zákona o státním zastupitelství, v konečném důsledku ale také o další bytí a nebytí samotné šéfky resortu Heleny Válkové (ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Právě dosavadní neúspěch ministryně s prosazením resortní verze návrhu tohoto důležitého zákona může vést k jejímu konci ve funkci. Nejen státním zástupcům či protikorupčním organizacím, ale i řadě politiků z vládních stran v čele s ČSSD se Válkovou navrhovaný text výrazně nelíbil, takže jeho předání vládě odložila až na červen.

„Chtěli ji udělat na zákonu o státním zastupitelství,“ uvedl k tomu Právu důvěryhodný zdroj z justičního prostředí.

Jenže v pátek ministryně předstoupila před novináře i s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a v některých momentech si dokonce notovali, jak se jejich názory v určitých problematických bodech návrhu zákona přibližují.

Dosud přitom Zeman striktně ministerskou verzi odmítal.

Hádky i společná řeč

Oba vysocí představitelé české justice sice připustili, že při pátečním jednání se „věcně občas hádali a skákali si do řeči“, ale zároveň hovořili o posunu v názorech, kroku kupředu, kompromisu či dobrém pocitu.

Možná právě tato nepřímá podpora nejvyššího žalobce ministryně ve smyslu, že se „dovedli dohodnout na dalším postupu“, a tudíž existuje reálná naděje na konečnou a všemi akceptovatelnou verzi zákona, může ministryni přinést body a nakonec i záchranu křesla šéfky resortu spravedlnosti.

O jejím osudu se prý má rozhodovat příští týden na jednání poslaneckého klubu hnutí ANO. [celá zpráva]

„Nemám se tou záležitostí ani čas zabývat, jednak teď řešíme ten zákon o státním zastupitelství a pak budeme jednat o doplacení platů a dalších náhrad soudcům a státním zástupcům. Takže se k tomu (konci ve funkci) rozhodně vyjadřovat nemíním, počkejte na příští týden,“ uvedla k tomu na polední tiskové konferenci Válková.

První ústupek

V pátek ustoupila z původního návrhu týkajícího se jmenování šéfů státních zastupitelství, za který byla kritizována s tím, že by dostala státní zástupce do svého područí.

V ministerském textu se hovoří o tom, že žalobce-funkcionáře bude po výběrovém řízení jmenovat sám ministr, aniž by byl vázán výsledky tohoto řízení. V pátek už ale Válková připustila, že v novele bude nejspíš verze požadovaná Zemanem a spol., podle níž po výběrovém řízení jmenuje ministr vedoucího státního zástupce na návrh nejvyššího žalobce.

Na dalším sporném bodu, tedy podobě protikorupčního speciálu, se však obě strany zatím nedohodly. „Máme odlišný názor na (protikorupční) speciál a jeho zařazení do soustavy,“ připustila Válková.

Především jde o podobu či vůbec samotný vznik specializovaného protikorupčního úřadu, který by měla chystaná novela zákona zavést.

Ministerstvo by si představovalo zvláštní útvar čítající nejen státní zástupce, ale i odborníky z řad ekonomů, specialistů na bankovnictví, účetnictví, obchodní věci a samozřejmě na korupci. Ten by ale vůbec nebyl součástí soustavy státního zastupitelství.

Šlo by jednoduše o samostatnou jednotku vycházející z podobných útvarů fungujících v Evropě, například v Rakousku. Zároveň s tímto speciálem by podle současného mínění Válkové zůstala a dál fungovala i vrchní státní zastupitelství.

Chystá velkou reformu justice

Stanovisko Zemana je ale úplně jiné. V původním návrhu zákona chtěl totiž zřídit speciál sestavený z elitních žalobců, ale spadající přímo pod Nejvyšší státní zastupitelství. Tento úřad by navíc převzal i větší část kompetencí vrchních státních zastupitelství. Ta by Zeman jako nadbytečná zrušil.

„Ale to je skutečně otázka pro politiky a ministra spravedlnosti. Držím se věcné debaty, přinesu argumenty pro to, proč si myslím, že by měla být zrušena, na druhou stranu akceptuji názor paní ministryně o chystané velké justiční reformě,“ řekl včera Právu nejvyšší žalobce.

Ministryně v budoucnu plánuje, že zůstanou okresní, krajské a nejvyšší soudy i státní zastupitelství, zmizí tedy ty vrchní. Kdy se tak stane a zda u toho ještě bude tato ministryně, to zatím není jasné.

Otázkou navíc zůstává, jak nyní zřejmě konstruktivní jednání mezi ministerstvem a žalobci dopadnou v okamžiku, pokud podle současných spekulací vystřídá Válkovou ve funkci její nynější první náměstek Robert Pelikán (za ANO). Právě on měl jako legislativní šéf návrh zákona na starosti a jeho verze i názory se výrazně rozchází s těmi Zemanovými.

Reklama

Výběr článků

Načítám