Hlavní obsah

Přes deset tisíc lidí podpořilo českou výzvu k reakci Západu na politiku Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Více než 10 000 lidí podpořilo mezinárodní výzvu prezidentům a předsedům vlád států NATO, Evropy a Austrálie, aby adekvátně reagovali na agresivní politiku Ruska. Apel nazvaný „Odvahu a vůli!” vznikl v Česku a svůj podpis pod něj připojil například neoficiální vůdce krymských Tatarů Mustafa Džemilev, europoslanci a řada českých osobností.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Evakuace civilistů z východoukrajinského města Debalcevo, o které bojuje armáda s proruskými povstalci.

Článek

Organizátoři akce plánují v příštích dnech poslat výzvu prostřednictvím ambasád příslušným politikům.

"My, jako angažovaní občané, jako členové občanské společnosti, vnímáme, že Rusko svým nynějším jednáním začíná nebezpečně překračovat Rubikon mezinárodního práva a mezinárodního poválečného uspořádání a že z této cesty už nemusí být jednoduchého návratu zpět," stojí ve výzvě.

Ta připomíná loňskou ruskou anexi Krymu, opakované narušování vzdušného prostoru a vod států NATO ruskými vojenskými letouny a plavidly nebo faktický ruský protektorát nad separatistickými regiony Gruzie.

"Vize, že Rusko akceptuje úplnou suverenitu a samostatnost zemí střední a východní Evropy, se nenaplnila. Místo toho je tu Rusko zpátky jako imperiální mocnost usilující o revizi toho, co jako nástupce Sovětského svazu, za něhož se považuje, ze svého pohledu ztratilo. Dává přitom najevo, že se nijak nerozpakuje získat i více," uvádějí autoři z iniciativy Bez komunistů.cz, podle nichž "je třeba začít vidět Rusko realisticky a jednat podle toho".

Výzvu kromě Džemileva podepsal třeba estonský europoslanec Tunne Kelam, český europoslanec Jaromír Štětina, senátor Václav Hampl (za KDU-ČSL a SZ), poslanec Marek Ženíšek (TOP 09), předsedkyně Výboru dobré vůle-Nadace Olgy Havlové Dana Němcová, hudebník David Koller, režisér Václav Marhoul nebo slovenský sociolog Fedor Gál.

Reklama

Související články

Praha neplánuje vyzbrojit Ukrajinu

Praha podobně jako další země NATO neplánuje vyzbrojovat Ukrajinu, vyplynulo to ze čtvrtečního vyjádření ministra obrany Martina Stropnického. Podobně jako on...

Výběr článků

Načítám