Hlavní obsah

Vášně kolem kvót pro ženy utichají. ČSSD změní stanovy

Právo, Karolina Brožová

Aspoň čtyřicet procent žen či mužů na kandidátkách ve sněmovních a krajských volbách a možnost každého člena ČSSD vyjádřit se ke složení kandidátních listin. To jsou návrhy na změny stanov, o kterých v sobotu bude jednat Ústřední výkonný výbor ČSSD. Změny mají reflektovat výsledky loňského vnitrostranického referenda. Nové stanovy bude muset schválit ještě březnový sjezd v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Špičky ČSSD po debatním fóru o reformě strany v březnu 2014. Na snímku Jan Hamáček, Alena Gajdůšková, Bohuslav Sobotka, Lubomír Zaorálek a Martin Starec

Článek

Právě 40procentní podíl opačného pohlaví na kandidátkách pro krajské a sněmovní volby vyvolal v krajích největší vášně. Řada soc. dem. v regionech se postavila proti zavedení kvót, neboť tolik žen pro vysokou politiku nemají. Jenže předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD) má výsledek referenda za nedotknutelný.

„Do stanov promítneme závěry referenda přesně tak, jak je schválila členská základna. Stanovy budeme schvalovat na sjezdu ČSSD,“ odepsal Právu.

„Já jsem hrozně zvědavý, jak to uvedou v praxi a co Jirka Dienstbier vymyslí,“ uvedl pro Právo šéf jihomoravské ČSSD Zdeněk Dufek, který má v ÚVV poradní hlas. „Ale já s tím nemám problém, jen jsem skeptický k praktické realizaci. Jinak jsem pro, ať jdou ženy kupředu,“ dodal.

Kvóty asi projdou

Dufek se domnívá, že soc. dem. by měla řešit jiné problémy než kvóty a změny stanov. Stále prý ještě nic neudělala se zmírněním církevních restitucí, nedostatkem školek a podobně.

„Páni politici by spíš měli vymyslet, jak pomoci pracujícím maminkám s dětmi, aby si udržely místo. Změnit zaměstnaneckou politiku, aby ženy mohly mít děti a přitom pracovat.  Řeči o kvótách nic nevyřeší,“ uvedla Dufkova manželka Jana, která telefonát s Právem slyšela.

Zatímco po vnitrostranickém referendu, které 52 procenty zavedení čtyřicetiprocentní kvóty podpořilo, se z krajů ozývaly silné hlasy proti, nyní protesty utichají.

Nahoru a dolů

„Já si promluvil s panem předsedou a on mi vysvětlil, že jestli máme být moderní levicová strana, měli bychom s tím podílem žen na kandidátkách něco udělat. Vyslechnu si diskusi na ÚVV a pak se rozhodnu,“ řekl Právu místopředseda ústeckého krajského výboru ČSSD Radek Scherfer.

Krajů se ještě víc dotkne nový způsob výběru do sněmovních a krajských voleb. Nově by o složení listiny měla rozhodovat členská základna. Jak se to v praxi provede, vyřeší podle Sobotky volební řády, které schválí ČSSD po březnovém sjezdu.

„Do stanov ČSSD budou navrženy k zapracování jen základní principy,“ dodal pro Právo místopředseda pro hospodaření Martin Starec.

Člen komise pro změnu stanov Josef Miláček Právu vysvětlil, že několik návrhů na kandidátku dodá okresní organizaci každá místní organizace. Okres zase pošle svůj návrh na kandidátku krajské organizaci a ta výsledek vrátí ke schválení místním buňkám. Přesný proces schvalování však jasný není.

Omezení kumulace funkcí?

Poslední otázka letního referenda – zda má ČSSD navrhnout zákon omezující kumulaci veřejných placených funkcí – se stanov strany netýká. Soc. dem. musí jen rozhodnout, jak bude zákon vypadat. Sama kumulaci placených funkcí odmítla již usnesením ÚVV z léta 2013 – doporučila vyvarovat se kumulaci funkce poslance a hejtmana.

Miláček se domnívá, že i návrh zákona se bude týkat pouze vysokých placených funkcí. ČSSD však k prosazení takového zákona bude potřebovat sehnat partnery ve Sněmovně.

Reklama

Výběr článků

Načítám