Hlavní obsah

Primátorem Frýdku-Místku je opět Pobucký

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek-Místek

Staronového primátora má od pátku Frýdek-Místek. Stal se jím dvaatřicetiletý Michal Pobucký (ČSSD). Zpět do čela města mu pomohly hlasy sociálních demokratů, komunistů, lidovců a zastupitelů z hnutí Naše město Frýdek-Místek (NM F-M).

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Nový primátor Michal Pobucký (vlevo) a Radim Vrbata. Archivní snímek

Článek

Dosavadní primátor Radim Vrbata (ANO) byl odvolán také z rady města, stejně jako další čtyři radní z hnutí ANO a exsenátorka Eva Richtrová, která minulý týden opustila klub ČSSD.

Pobucký byl primátorem od prosince 2012 až do loňských komunálních voleb. Po nich se stal prvním náměstkem primátora. V lednu však vypověděla ČSSD koaliční smlouvu, kterou uzavřela s hnutím ANO. Soc. dem. to zdůvodnila tím, že hnutí ANO nejde o blaho lidí, ale jen některých jeho členů. ANO zase tvrdilo, že sociální demokraté od počátku zneužívali jeho důvěry a nedostatku zkušeností.

Strany se shodly na šesti prioritách

Téměř měsíční vyjednávání o nové koalici mezi všemi šesti stranami nevedlo k dohodě. Pobucký tak v úvodu pátečního jednání zastupitelstva řekl, že tři strany se nakonec shodly na šesti prioritách, jako je podpora obchvatu či audity v městských společnostech, a vyzval zastupitele, aby ukončili patovou situaci.

Následně 27 zastupitelů z ČSSD, NM F-M, KSČM a KDU-ČSL odvolali primátora Vrbatu a v dalším hlasování zvolilo 11 sociálních demokratů, šest NM F-M, pět komunistů a čtyři lidovci do čela města Pobuckého. „Je to pro mě velká zodpovědnost, hlavně v této době, kdy spousta věcí byla provedena jinak, než si zastupitelé už před rokem říkali. Mám na mysli městské společnosti. Chtěli jsme, aby je řídili profesionálové a politici byli pouze v dozorčích radách. Bohužel, hnutí ANO chtělo, aby ve vedení byli politici, s tím jsme nesouhlasili,“ řekl po svém zvolení.

Stejné uskupení čtyř stran odvolalo z rady všechny členy hnutí ANO a Richtrovou, k dosavadním náměstkům primátora Karlovi Deutscherovi a Pavlu Machalovi (oba ČSSD) zvolilo nového náměstka Jiřího Kajzara (NM F-M) a radu doplnili o Marka Šimoňáka a Silvii Schäferovou (oba NM F-M) a Tomáše Zbranka (ČSSD). Osmým radním zůstal Jiří Zaoral (ČSSD). ANO se na konci jednání pokusilo odvolat nově zvolené vedení, nebylo však úspěšné.

Podle Pobuckého nevede Frýdek-Místek nová koalice, ale uskupení, které vzniklo na základě vyjednávání všech stran vzhledem k tomu, že se nepodařilo sestavit většinovou koalici. „Naším cílem je vytvořit stabilní většinovou koalici, proto budeme dále jednat. Pokud se to podaří, budu rád, pokud ne, budeme hledat jiné varianty,“ nastínil nový primátor.

Ve vedení města chce být i hnutí ANO

Jednat chce i hnutí ANO. „Uděláme všechno pro to, aby hnutí ANO bylo ve vedení města, aby ukázalo, že program, který jsme deklarovali, je dobrý a že ho chceme prosadit. Protože není koalice, tak budeme pokračovat v jednání s lidmi, kteří chtějí jednat,“ řekl odvolaný primátor Vrbata s tím, že pokud současný stav bude trvalý, tak to pro obyvatele Frýdku-Místku bude smůla.

Pobucký je od roku 2013 obviněn s několika dalšími lidmi z pomoci k přečinu zneužití pravomoci úřední osoby, a to za „zametení“ dopravního přestupku pod koberec. Později byl obviněn spolu s Richtrovou a dalšími členy dnes již bývalé rady i ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli zakázce na hloubení a čištění příkopů. V první kauze byl obžalován a v současnosti probíhá hlavní líčení u Okresního soudu ve Frýdku-Místku, druhá kauza je stále v přípravném řízení a obžaloba na něj dosud podána nebyla.

V 43členném zastupitelstvu Frýdku-Místku má na základě výsledku loňských komunálních voleb hnutí ANO 15 křesel, 12 míst patří ČSSD, přičemž bývalá senátorka Richtrová vystoupila z klubu zastupitelů ČSSD, po šesti místech má KSČM a hnutí NM F-M a čtyři posty patří KDU-ČSL.

Reklama

Výběr článků

Načítám